Предупреждение за порои в почти цяла България. На места се

...
Предупреждение за порои в почти цяла България. На места се
Коментари Харесай

МВР предприе мерки заради очакваните обилни валежи в цялата страна

Предупреждение за порои в съвсем цяла България. На места се чакат и превалявания от влажен сняг. За петък в пет регионални е разгласен оранжев код за рисково време. От Министерство на вътрешните работи са подготвени с проект за деяние при вероятно усложняване на ситуацията.

Предупреждението за рисково време остава. Ще вали интензивно съвсем в цялата страна без най-източните региони.

Оранжев код е разгласен в пет области - Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Кърджали. На югозапад ще вали най-вече дъжд с количества до 35-40 литра на квадратен метър за денонощието. На височина над 1 500 метра се чака влажен сняг.

От пожарната обявиха, че ситуацията все още в страната е спокойна. Първите регистрирани произшествия денем бяха в Кърджали, Благоевград и Смолян. От Министерство на вътрешните работи прецизираха, че няма съществени вреди и става въпрос за отводняване на частни домове и два промишлени обекта. Проблеми през целия ден сътвори и мокрия сняг, който валя по високите елементи в Родопите към Пампорово и Превала.

Заради предстоящото утежняване на времето представители на отрасловите министерства организираха среща през днешния ден в Министерството на вътрешните работи.

Според прогнозите времето до края на месеца ще бъде динамично. Валежи над нормалните правила за сезона се чакат на разнообразни места в страната.

Заради предстоящото утежняване на времето от пожарната са изпратили подробни инструкции до всички регионални шефове и кметове на общини. Тяхната задача е да прегледат своите проекти за отбрана при значителни снеговалежи и наводнения.

По отношение на енергийната система също са подхванати всички нужни ограничения. Ресорният министър Теменужка Петкова съобщи, че всички 19 сложни язовири, които НЕК стопанисва, разполагат със свободни размери. Язовирите, които се намират наоколо до Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " и " Мини Марица Изток " - Ковачево и Овчарица също са в нормите. Енергийните предприятия разполагат с нужните ресурси от мазут и въглища.

От Министерство на вътрешните работи припомнят на водачите, които плануват да пътуват идващите няколко дни да приготвят добре колите си.

От районното министерство обявиха, че 3000 снегорина в цялата страна са в подготвеност при възможен снеговалеж. / Българска национална телевизия

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР