Предупреждение от първа степен - жълт код, за интензивни валежи

...
Предупреждение от първа степен - жълт код, за интензивни валежи
Коментари Харесай

Жълт код за валежи и гръмотевични бури в 16 области у нас

Предупреждение от първа степен - жълт код, за интензивни превалявания и за гръмотевични стихии в 16 области от страната издаде за през днешния ден Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Това се показва в картата с предупредителните кодове за рисковите метеорологични феномени, оповестена в уеб страницата на Национален институт по метеорология и хидрология.

Жълт код за превалявания с гръмотевици е разгласен за през днешния ден в областите: Видин, Монтана, Враца, София-област, Ловеч, Плевен, Габрово, Сливен, Велико Търново, Разград, Шумен, Търговище, Добрич, Варна, Силистра, Русе. 

Преди обяд в по-голямата част от страната ще доминира слънчево време. По-значителна облачност ще има над Източна България, където на обособени места ще превали дъжд. Около и след обяд изначало в планините и планинските региони, а по-късно и в останалата част от страната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На доста места ще има краткотрайни превалявания, съпроводени с гръмотевици. В Северна България ще има условия за интензивни превалявания и градушки, като те ще продължат и през нощта. Вятърът ще е слаб, в Северозападна България ще се ориентира от северозапад, в останалите региони ще е от изток-североизток.

Максималните температури ще са сред 30 и 35 градуса, малко по-ниски ще са в Северозападна България и по Черноморието, а в София - към 29 градуса.

Над планините ще се развива купеста, след обяд и купесто-дъждовна облачност. На доста места ще има краткотрайни превалявания, съпроводени с гръмотевици. По-интензивни ще са явленията в Стара планина. Ще духа сдържан, по високите и открити елементи и мощен вятър от запад-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 25 градуса, на 2000 метла - към 16 градуса.

Над Черноморието облачността ще е раздрана, след обяд - купеста и купесто-дъждовна. Ще има краткотрайни превалявания, в обособени региони, основно по северното крайбрежие ще са обилни по количество, съпроводени с гръмотевици. Ще има условия и за градушки. Ще духа слаб до сдържан източен вятър. Максималните температури ще бъдат сред 23 и 28 градуса. Температурата на морската вода е 22-25 градуса, по-ниска на север от нос Калиакра. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

Слънцето в София изгря в 5 часа и 48 минути, и ще залезе в 21 часа и 6 минути. Продължителността на деня е 15 часа и 18 минути. Луната в София е във фаза един ден преди първа четвърт.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР