Предците ни са обичали рибата си добре опечена, предаде АФП,

...
Предците ни са обичали рибата си добре опечена, предаде АФП,
Коментари Харесай

Най-ранните доказателства за готвене сочат, че предците ни са обичали рибата си добре опечена

Предците ни са обичали рибата си добре опечена, съобщи Агенция Франс Прес, цитирайки открития на израелски археолози. Това са най-старите доказателства за кулинарните желания преди 780 000 години. 

„ Сякаш подреждаме пъзел и по този начин можем да разкажем историята на човешката еволюция “, сподели Ирит Зохар, водещ създател на научното проучване, оповестено в понеделник в сп. Nature Ecology and Evolution.

Все още знаем относително малко за питателните привички на хората от праисторическата ера. Публикацията на Зохар разкрива доказателства за готвене както при Homo sapiens, по този начин и при неандерталците преди 170 000 години. 

Палеонтолозите считат, че сготвената храна е съдействала за укрепването и разпространяването на нашия тип, защото е по-лесносмилаема и по-полезна за организма.

Публикацията на Ирит Зохар, експерт по подводна археология в Музея по естествена история към университета в Тел Авив, е плод на 16 години изследвания. Научното проучване употребява азбучник на остатъци от риби, открити край крайбрежията на река Йордан. Някои находки обаче не съдържат съвсем никакви кости и зъби, споделя Зохар. Това е първото доказателство за готвене, защото костите на рибите се резервират извънредно добре във фосилите. При загряване на няколкостотин градуса температура те се трансформират в желатин. 

Археолозите са разкрили и части от въглен, които би трябвало да са били в огнище, написа Българска телеграфна агенция. Според учените Homo erectus е разкрил метод за палене на огън преди към 1,7 млн. години. Паленето на огън за топлота обаче не значи, че Homo erectus е готвил храната си. 

Друго доказателство за това, че готвенето е било познато преди 780 000 години, е фактът, че остатъците демонстрират селектирането на типовете риба. Трансформацията на емайла на зъбите на рибите също демонстрира, че е употребявано нагряване сред 200 и 500 градуса по Целзий. Рибите не са овъглени, а опечени.

Засега няма безапелационен отговор по какъв метод се е случило това готвене. Вероятно е употребена зарита в земята пещ.

Изследването е оповестено в Nature Ecology and Evolution.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР