Предстоят три сериозни пика на жегата, когато термометрите ще показват

...
Предстоят три сериозни пика на жегата, когато термометрите ще показват
Коментари Харесай

Идват три пика на жегата – утре, в събота, най-сериозният ще е след 10 дни

Предстоят три съществени пика на жегата, когато термометрите ще демонстрират над 40 градуса – в сряда, в събота и в края на идната работна седмица – на 26-27 юли.

На този декор поради сухото време съществуват високи опасности от пожари. Това сподели пред “24 часа ” климатологът от Софийския университет доктор Симеон Матев.

През тази седмица температурите ще надвишават естествените за това време на годината с сред 3 до 6-7 градуса. Вчера Русе регистрира връх за деня – 40,5° на сянка.

В сряда оптималните температури ще са сред 35 и 40-41, а в събота най-вероятно ще са с още градус-два по-високи. В най-горещите точки на страната не са изключени 42-градусови жеги. През останалите дни също ще е горещо – 33-38 и 34-39 градуса.

В четвъртък под въздействие на леден фронт със северозападен вятър в Северна България и високите западни полета ще е с 3-4 градуса по-хладно.

Там дневните температури ще са от 32 до 36 градуса, до момента в който на юг в Тракия и по долината на Струма още веднъж ще доближават до 38-39. Слънчевото време въпреки всичко ще бъде разнообразено от краткотрайни заоблачавания, като по-съществени ще са над Родопите. Там тук-там не е изключено за малко да прегърми и превали. Тези превалявания обаче няма да трансформират общия темперамент на слънчевото и горещо време.

През останалите дни ще е най-вече слънчево време. Следващият ден с малко повече облаци, само че с дребна възможност за превалявания е неделя. Тогава ще усетим глътка въздух от горещините, тъй като ще проникне по-свеж въздух от север и ще намали температурите с 4-5 градуса – от 36-42 градуса в събота на 32-27, което отново е жега, посочи метеорологът.

В понеделник към момента ще е свежо на фона на яките горещини. Следващият пик на жегата ще е в сряда и четвъртък, който също наподобява стряскащо, тъй като още веднъж тук-там термометърът ще покаже 41-42 градуса.

Към този миг може да се каже, че в края на месеца и при започване на август температурите ще приближат нормите и по отношение на горещината сега ще са по-поносими, успокои Симеон Матев. Нормите също са високи – 30-35 градуса, само че въпреки всичко има условия за по-спокоен интервал. Тогава ще има условия за валежи.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР