Предстоят процедури за над 150 млн. евро, които ще бъдат

...
Предстоят процедури за над 150 млн. евро, които ще бъдат
Коментари Харесай

Александър Манолев: Предстоят процедури за над 150 млн. евро за насърчаване на предприемачеството в България


Предстоят процедури за над 150 млн. евро, които ще бъдат ориентирани към поощряване на предприемачеството в България. Това съобщи зам.-министърът на стопанската система Александър Манолев на конференцията „ Перспективи пред стартъпите в България “ в границите на Sofia Startup Expo 2018, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Една част от нещата, които се случват в стопанската система ни остават незабелязани и не обръщаме задоволително внимание на тях. Днешният конгрес е образец тъкмо за това, тъй като единствено преди 10 години една такава демонстрация би била невъзможна, а преди 15-20 години може би хората, които бяха чували за стартъп екосистеми в България, бяха по-малко от присъстващите. Днешното събитие е изрично доказателство, че България има стартъп общественост, има разрастваща се стартъп екосистема, за което желая да кажа едно огромно приветствие “, уверен беше зам.-министърът на стопанската система.

Според него това е следващото самопризнание, че в България стартъп средата се развива. Той напомни, че предходната година страната ни беше хазаин и на европейските стартъп награди. Същевременно международни компании потвърдиха, че може да си основан в България и в това време да бъдеш водач в международен мащаб в бранша, в който оперираш.

„ Надявам се, че институциите освен не са пречили на този развой, само че и са го подкрепили. През сегашния програмен интервал от ден на ден принадлежности са ориентирани към поощряване на предприемачеството. По Оперативна програма „ Иновации и конкурентоспособност “ все още са в осъществяване 82 контракта на започващи компании по процедура създаване на нововъведения на обща стойност 15 млн. евро “, изясни Александър Манолев.

Той изясни, че напролет на тази година следва да се започва и програмата за поддръжка на предприемачеството по оперативната стратегия с бюджет 67 млн. лева „ Освен грантовото финансиране разпореждаме и на финансовите принадлежности. Особено внимание заслужава и Фондът за ускорение и начално финансиране с бюджет 51,3 млн. евро “, добави зам.-министърът.

„ Още по-голямо предизвикателство за нас и Фонда на фондовете е структурирането на Фонд за софтуерен трансфер, за който са заделени 30 млн. евро и посредством него ще бъде допустимо финансирането единствено на проучвателен концепции, създадени в университети и подкрепяне на развиването им до стадий бизнес идея. Нещо, което до момента не е правено в Централна и Източна Европа “, разяснява Манолев.

„ Предстоят процедури за над 150 млн. евро, които ще бъдат ориентирани към поощряване на предприемачеството в България. Това е мощен подтик. Наясно сме, че това не е най-важното, значимо е и хората да се срещат, да разискват концепциите си “, съобщи още той.

Sofia Startup Expo 2018 е първото в България ревю и конференция за започващи новаторски компании. От 13 до 14 март събитието събера под един покрив основателите на технологиите, иновационните мениджъри и вложителите, с цел да изградят партньорства и да дадат крила на най-хубавите хрумвания, под мотото „ Дай крила на своите хрумвания “.

В Sofia Startup Expo 2018 вземат участие повече от 50 стартъп компании, планове, вложители, институции и организации, свързани със основаването и поддръжката за започващи новаторски бизнеси. В експозицията ще забележим

необятна гама от нови технологии, съвременни услуги и артикули в разнообразни категории, в това число и с в допълнение знание за IoT - интернет на нещата, като система за ръководство и регулирате цялостната екосистема в дома или офиса, медицински програмен продукт за новаторско ръководство на медицинските кабинети/апаратура и обслужването на пациенти, уеб-базирани или мобилни приложения за експортни компании, за надзор на достъпа, одити и онлайн канали за продажба, разработки за икономисване и предпазване на сила и други

Сред прототипите ще забележим платформа за просветителни игри за деца в начална учебна възраст, която развива техните обществени умения в конкурентна среда, както и стартъпи за основаване на нова образна действителност, артистичен и събитиен мениджмънт, изобретателни пространства, културни стартъпи и други /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР