Предстоят промени в Закона за управление на етажната собственост. Започва

...
Предстоят промени в Закона за управление на етажната собственост. Започва
Коментари Харесай

Промени в Закона за етажната собственост ще улеснят участието в програмите за саниране

Предстоят промени в Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност. Започва обществено разискване на проектозакона.

" Очаква ни огромна инвестиция за поддръжка на многофамилните жилищни здания за повишение на тяхната енергийна успеваемост - с близо 1 400 000 000 лв. поддръжка по Националния проект за възобновяване и резистентност ", посочи в предаването " Хоризонт до обед " Десислава Георгиева, заместник-министър на районното развиване и благоустройството.

Измененията са в три съществени направления. Улеснява се вземането на решения на общото заседание на притежателите, регламентира се професионалното ръководство, открива се опцията да се учредява банкова сметка на името на етажната благосъстоятелност.

Въвежда се неприсъствено взимане на решения, както и контрольори като наложителен орган. Разработва се и механизъм общините да могат да противодействат на бездействието на етажната благосъстоятелност по отношение на избора на шеф, разясни още Георгиева.

По думите ѝ ще бъде въведена наложителна застраховка " Професионална отговорност ", условие професионалните домоуправители да бъдат търговци по смисъла на Търговския закон, основава се специфичен указател в Министерство на регионалното развитие, който да ориентира хората кои са лицензираните професионални домоуправители.

Общата банкова сметка ще улесни кандидатстването за групови заеми пред разнообразни финансови институции, уточни заместник-министърът пред БНР.

" Тези промени са правени за болшинството да съумява да постанова своите решения, да не изпадаме под терора на малцинството ", разяснява в предаването " Хоризонт до обед " Драгомир Цанев от Центъра за енергийна успеваемост.

Цанев е безапелационен, че законовите промени ще подкрепят по-лесното присъединяване в стратегиите за саниране.

Той напомни, че досегашната процедура на 100% безплатен грант " няма да е безконечна " и навлизаме в интервал, в който ще се изисква съфинансиране от притежателите, " със отбрана на уязвимите семейства ".

" Ако няма от кое място хората да вземат безлихвени заеми, с цел да обезпечат самоучастието си, това ще спре процеса. "

От 1 март 2023 година би следвало да преминем към процеса на съфинансиране, стана ясно още от думите на Цанев.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР