Предстоят около 8-9 дни с екстремно високи температури от около

...
Предстоят около 8-9 дни с екстремно високи температури от около
Коментари Харесай

ЖЕГА! Пясъчна буря в Сахара вдига температурите у нас

Предстоят към 8-9 дни с рисково високи температури от към 32-33 градуса на по-хладните места, до 42-43 градуса в най-горещите точки. Това изясни климатологът Симеон Матев по Нова телевизия. Той обаче не чака безспорни върхове.

„ Въздухът, който сега се придвижва към Югоизточна Европа, се е зародил над Алжир, Мароко и Тунис. Вчера в Алжир са регистрирани 49 градуса, което е връх ”, изясни Матев.

Този въздух обаче ще увеличи температурите с 5-6 градуса. Затова в четвъртък можело температурите да трансферират 40 градуса.

Качеството на въздуха през тази седмица в Южна Европа, изключително в Испания, е повлияно от огромен транспорт на прахуляк от Сахара, почнал през уикенда, заяви през вчерашния ден европейската обсерватория " Коперник ", представена от Агенция Франс Прес.

" Този прахуляк оказва въздействие върху качеството на въздуха в по-голямата част от Западното Средиземноморие, изключително в Испания, където се чака равнищата на праховите частици с диаметър по-малък от 10 микрометра (PM10) да бъдат високи в по-голямата част от страната, с пик на 11 юли ", се споделя в бюлетина на службата за наблюдаване на атмосферата на програмата " Коперник ".

Тези прогнози засягат също елементи от Италия и Южна Франция. 

" В най-силно засегнатите райони фините прахови честици PM10 ще надвишават 24-часовия междинен предел на експозиция от 50 хг/м3, открит за Европейския съюз за този тип замърсител ", изясняват от " Коперник ". " Преносът на прахуляк над Испания съответствува с горещата вълна, която визира страната, като и двете феномени се подхранват от топлия въздух от Сахара ".

Освен че оцветява небето в оранжево или алено, този прахуляк от пясъчните стихии в Северна Африка може да повлияе на човешкото здраве, като утежни дихателните или сърдечносъдовите проблеми. Той понижава и успеваемостта на слънчевите панели. 

Тези пясъчни мъгли обаче са по-малко токсични от ултрафините частици, формирани от пътния трафик, изгарянето на дърва, въглища или пожари.

Според Световната метеорологична организация (СМО) пясъчните и прашните стихии засягат най-вече хората, живеещи в сухите или полусухите региони на Северна Африка, Арабския полуостров, Централна Азия и Китай, като съставляват " сериозна опасност за здравето ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР