Предстоящото след две години преброяване на населението и жилищния фонд

...
Предстоящото след две години преброяване на населението и жилищния фонд
Коментари Харесай

Преброяването през 2021 г. ще бъде изцяло по електронен път

 Предстоящото след две години броене на популацията и жилищния фонд ще се организира напълно електронно. През 2021 година броенето ще се организира на два стадия – посредством онлайн преброителна карта и посредством визитите на обособените семейства от преброители. Но анкетьорите няма да пишат върху хартия отговорите, а на мобилно приложение.

От Националния статистически институт (НСИ) чакат да им бъдат нужни към 20 000 преброители, което е по-малко спрямо предходните преброявания. Причината за това, че то ще бъде комбинирано и по електронен път, и посредством анкетьори. Всички преброители ще бъдат тествани за чисто правосъдно минало, а за това Национален статистически институт ще се партнира с Министерство на вътрешните работи.

При посещаване анкетьорите ще записват данните непосредствено върху мобилно устройство посредством приложение, създадено от Национален статистически институт, а отговорите ще се криптират и изпращат непосредствено в институцията, разяснява пред " Монитор " технологията заместник-председателят на държавната статистика Диана Янчева. Така ще се ограничи злоупотребата с данни на жителите.

" Статистиката постоянно е имала фокус върху осведомителната сигурност и сигурността на информацията, тъй като това са две разнообразни неща. Ние боравим с сензитивна информация. Имаме бюджетни средства, с които се отнасяме съществено към запазване на тайната ", увери Диана Янчева.

Преди 10 години 40 на 100 от популацията се преброи онлайн, в този момент от статистиката чакат процентът да бъде над 60.

В края на март и статистическата работа претърпя опит за нерегламентиран достъп до базата й данни. Тогава хакерска офанзива от китайски сървър беше повода за проблемите с " Бизнес статистика " на Национален статистически институт, само че до приключване на информация не се е стигнало, разгласи Янчева.

Преброяването ще бъде наложително, само че методът, по който ще дават отговор хората, е друг за другите въпроси. Глобата за отвод от даване на данни за преброяването на популацията и жилищния фонд през 2021 година, ще е 160 лева Това планува законът за преброяването, утвърден от Народното събрание.

Предстоящото броене ще е най-мащабното изчерпателно статистическо проучване у нас. Досега са извършени 17 преброявания на популацията, като последното е през 2011 година В Европейски Съюз преброявания се организират на всеки 10 година, а България ползва това предписание от 2001 година Очакваните разноски са 38.3 млн. лева като в тях е включено и създаването на нова електронна платформа за броене.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР