Предстоящото поскъпване на водата в редица градове в страната от

...
Предстоящото поскъпване на водата в редица градове в страната от
Коментари Харесай

Протест пред сградата на КЕВР преди обсъждането на по-скъпата вода

Предстоящото повишаване на водата в редица градове в страната от 1 януари ще бъде обсъждано навън съвещание в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Пред БНР омбудсманът Мая Манолова съобщи, че тя и екипът ѝ ще участват на съвещанието.

Най-голям скок е очакван в Бургас и в София - с 10 на 100. Единствено в Кърджали се чака да има поевтиняване - с към 1,5 %.

Увеличението на цените на ВиК услугите е заложено в бизнес проектите на сдруженията, които бяха утвърдени от общините и регулатора още преди година, изясни преди дни Ивайло Касчиев, който оглавява водната дирекция в КЕВР.

" Тези цени към този момент са утвърдени и Комисията не може да не ги утвърди и да влязат в действие. Това ще се случи, другояче тези търговски сдружения ще съдят Комисията за пропуснати изгоди ".

Според предложенията от Нова година най-вече за вода ще заплащат в Шумен, Добрич, Силистра, Варна и Враца, където кубик вода ще коства над 3 лв..

За Видин скокът може да стигне до 22 %, само че това ще стане единствено в случай че бъде въведена новата услуга „ филтриране на вода “.

Във Враца и Монтана повишаването ще бъде лимитирано до прага на обществената търпимост. По този мотив от регулатора още веднъж настояха за помощи за бедните, които не могат да си заплащат сметките за вода.

" Това е процедура в целия Европейски съюз. Във всяка една страна има механизми за подкрепяне на бедните пластове, защото достъпът до вода е главно човешко право ", сподели Касчиев.

Недоволни излязоха пред КЕВР

Около 20 души, най-вече пенсионери, се събраха пред постройката на Комисията. Някои от тях носеха плакати с надпис „ Време е да сложим жълтите жилетки “ и признаха, че плануваното повишаване е непостижимо за тях. Демонстрацията беше проведена в обществените мрежи.

Протестът е политически, тъй като става дума за неверни политически решения, съобщи пред " Хоризонт " Николай Белалов, ръководител на Дискусионен клуб за обществена локална политика и някогашен общински консултант от Българска социалистическа партия:

" Не знам за какво би пристигнал десен на този митинг, тъй като левият метод е тъкмо този - казусът е в концесията и оттова идват множеството дефекти. Но който пристигна, без значение какви са претекстовете, щом не му харесва тази цена на водата, е прав, може да има и други решения, с изключение на тези, които виждаме ".

Протест в Сапарева баня

Протест ще има през днешния ден и в Сапарева баня - против честото спиране на електрозахранването в региона. Градоначалникът Калин Гелев  сподели, че схваща недоволството на хората. Токът стопира постоянно - с предизвестие или без предизвестие, оплакват се предприемачи, притежателите на над 80 къщи за посетители, както и от семействата. Екипи на ЧЕЗ подменят част от оборудванията по трасето, поставят изолатори, прекъсвачи и това постанова прекъсване на тока. Правили го и този уикенд, разясни кметът Гелев, който към този момент имал две срещи на място с представители на компанията поради обстановката с електроподаването. Подписка по същия проблем върви и в селата Яхиново, Червен брег и Крайници. Кметицата на Яхиново Софка Скоклева сподели, че евентуално и при тях ще се стигне до цивилен митинги по Коледа - просто се изчаква да минат процедурите след внасянето на подписките в Общината и в компанията ЧЕЗ.

Жалби при омбудсмана от цялата страна

Пред БНР омбудсманът Мая Манолова заяви, че при нея идват тъжби поради високите цени на водата от цялата страна. Тя посочи, че нараствания са планувани " на практика във всички ВиК сдружения ":

" Истината е, че държанието на КЕВР, одобряването на бизнес проекти на ВиК асоциациите, които плануват нови и нови нараствания на цената, без да е съобразена обществената търпимост, без в това да бъдат включени действителни вложения, това държание води до неодобрение и до яд измежду българските жители. Имаме доста тъжби от страната. Имаме усилена преписка във връзка със тъжби против ВиК - Шумен, където ще отидем на място за едно следващо разискване на капиталовия проект. Хората по места всеобщо са недоволни, тъй като се усилва цената на водата без това да е за сметка на качеството или на някакви забележими вложения и усъвършенствания ".

Манолова е сезирала Конституционния съд и Народно събрание поради текст в закона, който не дава опция на жителите да нападат тези решения.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР