Предстоящият февруарски доклад за индекса на потребителските цени ще бъде

...
Предстоящият февруарски доклад за индекса на потребителските цени ще бъде
Коментари Харесай

Ето какво може да причини сериозен срив на фондовия пазар

Предстоящият февруарски отчет за показателя на потребителските цени ще бъде значим катализатор с евентуални последствия за пазара на акции, както се показва в неотдавнашно известие от Fundstrat.

Предвиден за издание на 12 март, този индикатор за инфлацията ще даде визия за това дали Федералният запас (Фед) може да обмисли поправяне на лихвените проценти в близко бъдеще.

Според Том Лий от Fundstrat този отчет съставлява решителен миг за пазарите през 2024 година Експертът допуска, че в случай че февруарският показател на потребителските цени (CPI) покаже признаци на инфлация, даже и да произтичат от необикновени статистически фактори, това може да разтревожи вложителите.

След януарския отчет за показателя на потребителските цени, който надвиши упованията, Лий уточни, че някои от факторите, съдействали за януарското нарастване на цените, може да продължат и през февруари. Той цитира разбор на икономиста Йенс Нордвиг, съгласно който почналото през януари повишение на цените може да не се отрази изцяло до февруарския отчет.

Лий сложи подчертава върху историческа наклонност, при която високият януарски показател на потребителските цени нормално е последван от нараснал февруарски показател на потребителските цени заради остатъчни сезонни резултати.

Ако февруарските резултати надвишават прогнозите, това може да сложи провокации пред Федералния запас и евентуално да провокира по-ястребова позиция. Два поредни отчета, сочещи нараснала инфлация, могат да накарат вложителите да слагат под въпрос степента на бъдещото понижаване на лихвените проценти, в случай че има такова.

Лий чака, че сходен сюжет би могъл да провокира забележителна пазарна ликвидация, евентуално най-значителната от началото на рекордното пазарно рали в края на октомври.

Освен това той акцентира предизвикването пред Фед да се оправи с резултата от следващите отчети, показващи инфлационен напън, което би могло да провокира напън за продажби на акции.

Въпреки опцията за краткосрочно покачване Лий спекулира дали това може да послужи като фундаментален катализатор за пазарна промяна, предполагайки евентуална 7% ликвидация на S&P 500 при започване на 2024 година, което ще го приближи до предходни рекордни стойности.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР