Предстоящите почивни дни (30 септември и 1 октомври) може да

...
Предстоящите почивни дни (30 септември и 1 октомври) може да
Коментари Харесай

Какво следва, ако правителството на САЩ фалира и спре работа?

Предстоящите почивни дни (30 септември и 1 октомври) може да се окажат финален щемпел на една неприятна вест - американското държавно управление и като цяло федералните организации в Съединени американски щати да спрат работа.

Причината - нова опозиция на крайни крила в Републиканската партия за смяна в разходната част на бюджета на Съединени американски щати.

Новата фискална година в Съединени американски щати стартира на 1 октомври, само че острите различия в Републиканската партия по отношение на мащаба на федералния дълг попречиха на приемането на законопроектите, нужни за поддържане на финансирането на държавното управление.

Агенцията за кредитен рейтинг Moody`s предизвести тази седмица, че прекъсването ще бъде " кредитно негативно " за американския държавен дълг, което значи, че най-високият кредитен рейтинг ААА може да се окаже неосъществим за Съединените щати, а вероятността в последна сметка той да бъде доближат да бъде отрицателна за по-дълго време.

Сенатът пусна елементарен двупартиен законопроект за разширение на финансирането и печелене на повече време за дефинитивна сделка - тъкмо както стана и предходния път, когато трябваше да се взема решение въпросът с бюджета и американския държавен дълг. Но изправен пред опасността за нов водач от по-крайнодясната страна на неговата партия, ръководителят на Камарата на представителите и водач на републиканците там Кевин Маккарти се въздържа от внасяне на сходен законопроект, което прави прекъсването на работата на държавното управление все по-вероятно.

Какво ще се случи, в случай че в действителност американското държавно управление спре работа - Агенция Франс Прес обобщава, с превод на БГНЕС:

Без заплати

Стотици хиляди федерални чиновници ще бъдат пуснати в отпуск без заплати, до момента в който военни и други служещи, които се смятат за сериозно значими за националната сигурност, ще продължат да работят без заплата.

Синдикатът на Американската федерация на държавните чиновници (AFGE) пресмята, че цялостно затваряне би означавало, че съвсем 1,8 милиона федерални чиновници няма да получат възнаграждение за интервала на насилствения " отпуск ".

Около 850 000 второстепенни чиновници ще бъдат уволнени, съгласно надпартийната Комисия за виновен федерален бюджет. След като бъде реализирано съглашение за финансиране, тези ограничавания ще бъдат отстранени и на всички наранени чиновници ще бъде изплатено заплащане със задна дата.

Държавните услуги стопират

Дейностите, класифицирани като жизненоважи, ще продължат да работят.

При минали прекъсвания това означаваше, че чековете за компенсации ще продължат да се изплащат, а ръководителите на полети, граничните патрули и болничният личен състав остават на работа.

Въпреки това, доста услуги евентуално ще бъдат наранени, в това число новите приложения за обществено и здравно обезпечаване, инспекциите на храни и околната среда и националните паркове. Колкото по-дълго продължава прекъсването, толкоз по-голямо ще бъде въздействието.

Икономическо влияние Експерти от американската капиталова банка Goldman Sachs са пресметнали, че прекъсването ще повлияе на икономическия напредък през четвъртото тримесечие с 0,2 процентни пункта (надолу) за всяка седмица, която продължава. Прекратяването на прекъсването може да отнеме две до три седмици, пишат икономистите от Goldman в скорошно писмо до клиентите, " защото никоя от страните не наподобява евентуално да направи незабавни отстъпки ".

" Въпреки че някои пропуски на финансиране бяха отстранени доста бързо, политическата среда припомня повече на обстановката, предшестваща по-дълги прекъсвания в предишното ", прибавиха те. Ако приемем, че затварянето завърши преди края на годината, Goldman пресмята, че растежът ще се усили при започване на идната година със същата стойност, в която се е намалил през четвъртото тримесечие. Изследователите на Oxford Economics чакат половината от загубата да бъде обезщетена. Загубата на продукция от държавните субекти би коствала годишен стопански напредък с към 0,1 процентни пункта на седмица и би била необратима, съгласно Oxford Economics.

Спирането може също да има непряко влияние върху стопанската система, защото федералните служащи без възнаграждение стартират да лимитират разноските си. Спирането към този момент наподобява оказва въздействие върху Уолстрийт, като главните фондови показатели " губят пара " с наближаването на крайния период.

Проблеми с федералните данни

Икономистите се тормозят, че прекъсването ще спре и публикуването на данни на федералното държавно управление. Това е същинска угриженост за Федералния запас на Съединени американски щати, който съобщи, че ще се управлява от данните, когато отсега нататък ще води политиката на лихвените проценти. Федералният запас неотдавна забави нападателния си ритъм на покачвания на главната рента, до момента в който се оправя с упоритата инфлация. Без пресни данни централната банка ще бъде принудена да взема решения със съществени последствия за стопанската система на Съединени американски щати, без да има ясна визия къде стоят нещата. Ако късото прекъсване би имало лимитирано дълготрайно влияние, то може да се трансформира в сериозен проблем, ако законодателите не съумеят бързо да реализират съглашение.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР