Предстоящите новогодишни празници и началото на зимния туристически сезон са

...
Предстоящите новогодишни празници и началото на зимния туристически сезон са
Коментари Харесай

КЗП: Подавайте сигнали за некоректни търговци!

Предстоящите новогодишни празници и началото на зимния туристически сезон са времето с най-голямо ползване на артикули и услуги. През последните години постоянно се следят опити за изкуствено завишаване на цените от страна на разнообразни онлайн търговци преди сходни акции.

Вече са открити огромен брой неточни търговци, заяви пред Ангел Джалев от Комисията за отбрана на потребителите.

" Контролът от страна на Комисията е непрекъснат. Започнахме засилени инспекции на онлайн търговците още от средата на октомври. Следим за погрешно оповестени понижения и изтъкване на цени. Ако установим по неоспорим метод осъществено нарушаване, можем да съставим административен акт. Санкцията е в огромен размер – може да се доближи до 5000 лв. ".

В момента се вижда напредък на онлайн търговията, уточни той.

" Маркетинговите начини на търговците за привличане на клиенти не са малко. Най-обичайният е некоректното оповестяване на цените, изключително по време на така наречен понижения. За да бъде правилно оповестено едно понижение, то би трябвало да е с най-ниската си цена за последните 30 дни. "

Ако търговецът не успее да достави стоката на потребителя в контрактувания период, законът дава опция за договаряне на нов, изясни още Джалев.

" Ако той още веднъж не го съблюдава, може да му бъде наложена глоба за административно нарушаване. Ако стоката е развалена при доставката, потребителят може да се възползва от законово избрания 14-дневен период след приемането, през който може да я върне. Моят съвет е, когато получавате стоката, добре да я прегледате ".

Джалев поучава още, когато се пазари онлайн да не се взимат импулсивни решени

" Покупката би трябвало добре да се обмисли. Не бива да се подвеждаме единствено от една ниска цена. Трябва да се изследва уеб страницата, от който считаме да пазарим. Първото нещо, за което би трябвало да го проверим, е дали има посочена противоположна връзка със съответния търговец, адрес на регистрация, булстат и така нататък КЗП може да действаме единствено, когато има съответен търговски индивид ".

Сигнали към КЗП могат да се подават на място, по телефона или посредством имейл, уточни той.

" Съветвам потребителите да подават сигнали всякога, когато са ощетени от неточни търговци. Добре е кореспонденцията, която се води с търговеца, да бъде в писмен тип, а не по телефона. За да бъде открито нарушаването, би трябвало да има съответната документи ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР