Предстоящите европейски избори ще решат дали Европа ще съществува във

...
Предстоящите европейски избори ще решат дали Европа ще съществува във
Коментари Харесай

Станишев: Проблемът с Истанбулската конвенция е решен

Предстоящите европейски избори ще решат дали Европа ще съществува във типа, в който я познаваме. Това разгласи ръководителят на Партията на европейските социалисти и евродепутат Сергей Станишев.

Той участва на полемика на тематика „ Три вероятности за бъдещето на обединена Европа ".

„ Толкова доста неистини, нелепости и парадокси се изговарят за Европа, че просто на човек мъчно му се има вяра, не се вмества в здравия разсъдък. Намираме се в предизборна обстановка. И то европейски избори, които ще решат дали ще съществува Европа във типа, в който я познаваме ”, разгласи Станишев.

„ Има три вероятни сюжета за бъдещето на Европа. Европа на статуквото - той се въплъщава от Европейската национална партия, която през последните 20 година господства над институциите и образува политиките и образа на Европейски Съюз. Това е реалност. Европейският парламент и Европейската комисия, и Европейският съвет са под контрола и ръководени от Европейската национална партия. Този модел акцентира неравенствата, които към този момент са нетърпими в обществата. Вторият сюжет е Европа на няколко скорости. Крайно рисково е за България, тъй като вътрешните неравенства в страните и сред страните зараждат една концепция, че тези, които сме в действителност за сериозна интеграция, би трябвало да вървим с ускорени темпове напред, тези които изостават да си стоят там, където са. Вина носят всички, даже централните и източните страни, които постоянно се държат провокативно към останалите. Третият сюжет е Европа на нациите. Звучи гордо и прелестно, тъй като всички идваме в Европейски Съюз от една страна, от друга, ние сме патриоти гордеем се с историята си. Това е доста примамливо. Тази концепция развива скорост през последните години, поради множеството рецесии - икономическа, обществена, политическа, психическа, всякаква “, съобщи Станишев.

Той разяснява и обстановката сред ПЕС и Българска социалистическа партия.

„ Виждам една наклонност, която не е изключително рационална – да се подчертава върху разликите. С всяка партия има някакви разлики, по един или различен въпрос, само че не се подчертава върху това кое е общото. Ако се следва тази линия, ще би трябвало в един миг да се отговори на въпроса: Към кое политическо семейство принадлежи Българска социалистическа партия ”, съобщи Станишев.

В тази връзка водачът на ПЕС разяснява и главното разграничение, а точно Истанбулската спогодба.

„ За мен въпросът за Истанбулската спогодба в България е решен правно и политически, за какво има изговаряне на Конституционния съд. Аз съм коментирал претекстовете на съда, само че това е друга тематика. Аз, като либерален човек, почитам институциите и се преценявам с техните решения. Европейският съвет също се е произнасял от дълго време и там същото тематиката не е на дневен ред ”, сподели Станишев и разясни, че с Глобалния пакт за миграцията обаче въпросът е по-различен.

„ Глобалният пакт за миграцията е един документ с доста съществено наличие. Той слага на масата въпроса, че един подобен световен проблем не може да се взема решение независимо от една страна, само че той не е правно ангажиращ “, счита Станишев.

По мотив идните евроизбори и листата на Българска социалистическа партия за тях, както и разискванията на провелия се в събота закрит пленума на партията, Станишев разяснява: „ Аз споделих и преди началото на самия Пленум, че това не е на дневен ред на съвещанието. Има процедура след Конгреса на партията, а той следва на 25 януари “. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР