Предстоящата подмяна на касовите апарати до края на 2018 г.

...
Предстоящата подмяна на касовите апарати до края на 2018 г.
Коментари Харесай

БСП свърза подмяната на касовите апарати с предсрочни избори

Предстоящата замяна на касовите апарати до края на 2018 година или края на 2019 година за увеличение на събираемостта на приходите се трансформира в следващия мотив левицата да заприказва за предварителни избори.

" Не е обикновено ръководещите под напън да прокарват следващия лобистки и корупционен закон. Това демонстрира техния метод на работа, който да е на мрачно, без да има диспути в зала и без да се търси истината. Истината е една - че с тези промени, вкарани на мрачно, само и единствено да се гледат на второ четене, страната в лицето на ГЕРБ ще рекетира дребния и междинен бизнес, който е гръбнакът на българската стопанска система с почти 250 млн. лева ", разгласи в четвъртък депутатът от Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев във връзка гласуването на промени в Закона за митниците.

В средата на февруари се разбра, че до края на 2018 година следва замяна на касовите апарати поради ново условие, съгласно което всяка касова записка към този момент ще би трябвало да се регистрира в Националната организация за приходите (НАП) в действително време. Освен това от следващата година фискалните бонове ще отпечатват и специфичен QR код, посредством който жителите ще могат да ревизират дали съответната продажба е регистрирана в данъчната организация.

Първоначално обявлението бе, че промените ще изискват замяна на всичките към 300 000 – 400 000 касови апарати у нас, което ще коства на бизнеса към 120 млн. лева, само че след това стана ясно, че ограниченията ще обиден към половината устройства, тъй като останалите ще могат да бъдат пренастроени софтуерно.

" Това са техните обещания, с които сякаш завоюваха изборите за понижаване на административната тежест. Да, понижава се административната тежест за служителите, само че не и за тези, които колкото да свързват двата края и би трябвало да възобновят и заплатят своите устройства за тяхна сметка. Понеже напълно скоро ще има предварителни избори , дано българските бизнесмени хубаво да се замислят за кого да гласоподават ", съобщи Стойнев.

" Не е обикновено ръководещите под напън да прокарват следващия лобистки или, напряко бих споделил - корупционен закон ", съобщи Драгомир Стойнев. По думите му натискът идва от избрани компании. " Вече се приказва, че се знаят и компаниите, тези три-четири компании, които ще произведат тези апарати и ще разработят софтуера и връзката с останалите системи ", сподели Стойнев.

Според депутата е неприемливо с промени в Закона за митниците да се променят седем закона на едно четене.

По думите му новите условия ще обиден и персоналните лекари , които би трябвало да възобновят фискалните устройства в кабинетите си. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ удостовери, че фактически персоналният доктор би трябвало да има касов уред, на който да маркира всяка потребителска такса, която се заплаща от неговия пациент. " Проверките на Национална агенция за приходите демонстрират, че има персонални лекари, които за над 50% от извършените прегледи за месеца няма регистрирана такса ", означи тя.

Депутатите от ГЕРБ обясниха, че измененията се вършат за изсветляване на оборотите на търговците , тъй като сега има опция от софтуера да изчезват данни за продажбите.

Според ръководителя на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова от ГЕРБ изявленията на Българска социалистическа партия целят " поредна офанзива, операция или може би става въпрос за наранени ползи ".

" Най-лесно се чуват обвинявания за лобизъм , а това пък за близки до ГЕРБ е върхът, тъй като това са нелепости, дори не ги знам тези компании и не искам да ги знам ", сподели тя и добави, че са водени диалози с асоциациите на тези компании в бюджетната комисия.

Стоянова изясни, че касовите апарати се създават от няколко български компании и няма лицензиране на тази активност.

" Не всички касови апарати ще се наложи да бъдат заменени , тъй като тези, закупени през последните три години, са от по-нов клас и при тях единствено ще има възобновяване на фискалната памет ", изясни тя. Стоянова уточни, че ще би трябвало да бъдат сменени единствено по-старите устройства, закупени в последните 10 години. " Цифрите, които Българска социалистическа партия споделиха в залата, започнаха от 120 млн., по-късно станаха 280 млн., най-после 350 млн. лева ", уточни тя, говорейки за разноските за бизнеса поради смяната.

" Един касов уред коства сред 100 и 150 лв.. От 2011 година до момента аз мога да попитам всеки от вас какъв брой пъти си е сменил телефона и какъв брой коства един телефон ", попита Стоянова.

" Технологиите вървят напред, обикновено е един уред с технология на фискалната си памет от 2011 година, в 2018 година или в 2019 година, когато в действителност ще се случи това, да би трябвало да се обнови неговия програмен продукт или, в случай че той е доста остарял, да се закупи нов касов уред ", изясни тя.

Напрежението сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ ескалира към текста, който планува задължението всички търговски обекти и електронни магазини да разгласяват версия на програмен продукт за ръководство на продажбите, която да е утвърдена от Националната организация по приходите.

Според Драгомир Стойнев ГЕРБ са прекъснали дебата единствено и единствено да не може да се изкаже опозицията. С това пояснение депутатите от левицата напуснаха залата.

" Вие преследвате две цели. Едната е популизмът, че защитавате дребния и междинен бизнес, а ние неприятните от ГЕРБ не го вършим. Втората - може би ви боли някъде от скрити обороти ", сподели още шефката на бюджетната комисия.

Според Стоянова популизмът на Българска социалистическа партия би трябвало да има някакви граници . " Не може от една страна да искаш спомагателни разноски, а от друга да заставаш на сходна позиция, когато се прави стъпка за изсветляване на стопанската система. Голяма част от бизнеса ще бъде удовлетворена от тези промени, тъй като тези, които желаят да бъдат на ярко и да работят по разпоредбите, не могат да го създадат заради нелоялната конкуренция на тези, които манипулират софтуерите си ", счита ръководителят на бюджетна комисия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР