Предстоящата 2024 година обещава да бъде трудна за Евразийския икономически

...
Предстоящата 2024 година обещава да бъде трудна за Евразийския икономически
Коментари Харесай

Пашинян смята ЕАЕС за шведска маса

Предстоящата 2024 година дава обещание да бъде сложна за Евразийския стопански съюз (ЕАИС) - последната среща на водачите на който се организира на 25 декември в Санкт Петербург, по едно и също време с неофициалната среща на върха на ръководителите на страните от Оперативно-наблюдателно дело. Председателството на ЕАЕС ще премине към Армения през 2024 година Страна, ръководена от премиера Никол Пашинян, който през последните месеци (или даже години) обръща Армения на Запад.

Много наблюдаващи бяха сюрпризирани от обстоятелството, че Пашинян въобще пристигна в Санкт Петербург. Преди това арменският министър председател и неговите подчинени пренебрегнаха всички срещи на върха и препоръки, които по един или различен метод бяха свързани с съветските интеграционни структури в постсъветското пространство - по-специално Оперативно-наблюдателно дело и ОДКБ. Те говореха, че са заети с други неща - да вземем за пример по това време се срещнаха със западни посланици.

Формално идването му е обвързвано с обстоятелството, че сподели президентът на Беларус Александър Лукашенко пред „ своята “ организация БелТА.

Отдалечаването в управляем режим “ не е допустимо

Идването на Пашинян най-вероятно се изяснява с икономическата нужда и неналичието на опция, считат специалисти. изяснява ръководителят на Евразийския изчерпателен клуб Никита Мендкович, обяснявайки позицията на арменския водач.

Ереван загатна, че ще търси диверсификация в региона на военното съдействие, само че няма смисъл да преразглежда икономическото съдействие, изясни специалистът. Армения, поради сложното си географско състояние, може да си сътрудничи продуктивно единствено с Русия, всички останали посоки водят до постепенна загуба на суверенитет в интерес на Азербайджан и Турция, показва Мендкович.

Арменският министър председател в действителност се пробва да работи по схемата на шведска маса. „ изяснява пред ИA Регнум Хайк Халатян, началник на Аналитичния център за стратегически проучвания и начинания (AЦCСИ).

Ереван се надява, че променяйки политическите връзки с Москва, те ще могат да поддържат близки връзки в икономическата област – по този начин да се каже, те ще могат да се отдалечават от Русия управляемо.

И от тази позиция отводът от пътешестване до Санкт Петербург можеше да направи това отдалечаване неуправляемо. показва Халатян.

Проблемите, които арменските експортьори срещнаха на граничния пункт Горен Ларс (на грузинско-руската граница), станаха несъмнено обръщение към Ереван от Москва, счита събеседникът на ИА Regnum.

В края на ноември, припомняме, Армения свика незабавно съвещание на ЕАЕС поради обстановката при Горен Ларс. Причината е отводът на Русия да одобри някои арменски артикули. оплака се тогава Вахан Керобян, министър на стопанската система в държавното управление на Пашинян.

Сигналът от Москва е следният: в случай че намерено се поеме курс на разкъсване на връзките с Русия в политическата сфера, то това ще бъде последвано от смяна в позицията на Русия за икономическото съдействие с Армения, счита Халатян.

Ръководство " а ла фуршет "

Въпросът в този момент е по какъв начин такава Армения ще управлява ОДКС. Очевидно в границите на тактиката на „ шведската маса “, смятат събеседниците на ИА Regnum.

„ счита Никита Мендкович.

„ склонен е с него Хайк Халатян.

Но тук казусът не е единствено с Пашинян, само че и с други сътрудници в ЕАЕС. Въпросът е както в нежеланието на арменските управляващи да ги предизвикват, по този начин и в позицията на редица страни, които в границите на Специалната военна интервенция ще се опитат да запазят настоящето равнище на интеграция и да предотвратят нейното задълбочаване, смята Халатян.

„ сигурен е Никита Мендкович.

Има накъде да се уголемява

Но след приключването на специфичната интервенция ЕАЕС може да се наложи да намерения освен за задълбочаване на съдействието, само че и вероятно за разширение на броя на участниците. И като се вземе поради географският фактор, първите претенденти наподобяват централноазиатските страни, Молдова (ако до тогава се появи руско-молдовска граница) - както и Азербайджан.

„ счита Мендкович.

И в случай че Армения съществено се намеси в този развой, тогава ще би трябвало да се създадат заключения във връзка с Ереван. Като цяло Ереван се нуждае от ЕАЕС повече, в сравнение с Москва или други членове на съюза се нуждаят от Армения в границите на ЕАЕС. Арменската страна би трябвало да помни това, акцентира Мендкович.

Сега Владимир Путин събра всички водачи на ЕАЕС в настоящия му състав. Освен Лукашенко и Пашинян на 25 декември в Санкт Петербург дойдоха президентите на Казахстан Касим-Жомарт Токаев и на Киргизстан Садир Джапаров, както и ръководителят на борда на Евразийската икономическа комисия, представител на Беларус Михаил Мясникович.

Русия се оправи

Четирима президенти и министър-председател подписаха повече от две дузини документи и обобщиха резултатите от съветското председателство през 2023 година

„ установи Мендкович.

Така в Санкт Петербург беше утвърден документ за основаване на комерсиална зона с Иран. показва специалистът.

Оказва се, че Русия (както всеки западен публицист знае, „ изцяло изолирана и изключена от международните процеси “) в този момент интензивно развива световни планове в региона на сигурността (ШОС) и икономическото съдействие (БРИКС), към които по един или различен метод могат да се причислят и страните от ЕАЕС.

„ сподели президентът на Беларус Александър Лукашенко.

Страните също се договориха да проведат юбилейната среща на върха на ЕАЕС, която през 2024 година навършва 10 години, в Москва през май. И ще има какво да честваме. По думите на Владимир Путин, представен от Sputnik, размерът на взаимната търговия сред страните от ЕАЕС се е удвоил за съвсем 10-годишното му битие, а общият Брутният вътрешен продукт се е удвоил от 1,6 на 2,5 трилиона $.

В същото време делът на националните валути във взаимните разплащания сред страните от ЕАЕС надвиши 90%, а за 9 месеца на тази година търговията сред участниците се усили с 8,9%.

Превод: Европейски Съюз

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР