Предстои законопроектът за изменение и допълнение на Кодекса на труда

...
Предстои законопроектът за изменение и допълнение на Кодекса на труда
Коментари Харесай

Бисер Петков: От волята на депутатите ще зависи крайният вариант на ЗИД на Кодекса на труда


Предстои законопроектът за изменение и допълнение на Кодекса на труда да бъде гласуван в пленарна зала и от волята на депутатите ще зависи крайният вид на закона. Това съобщи министърът на труда и обществената политика Бисер Петков, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Петков направи изявление в отговор на думите на омбудсмана Мая Манолова, свързани с промени в Кодекса на труда.

Запитан за какво измененията, с които служащите, които са ощетени при банкрут на дружество, ще могат да се възползват от компенсации, ще влязат в действие чак юли, Петков първо посочи, че става дума за изменение на Кодекса на труда и няколко други закона.

„ Днес се гледаха промени в Търговския закон. Предложението беше Главна ревизия по труда да има право да инициира произвеждане по неплатежоспособност в случаите, в които работодатели не са платили заплати на служащите си. Това е ново предложение, направено от омбудсмана в процеса на разискване на законопроекта. Той се разисква доста от дълго време в парламент. Решението, обаче, персонално за мен е известно от една или две седмици ”, разясни отрасловият министър.

Той посочи, че както и в претекстовете пишело, с цел да може Главна ревизия по труда да извършва тази нова характерна функционалност, би трябвало да разполага с спомагателен бюджет и щат. „ Включително, с цел да покрива разноските по тези производства, които са планувани за счете на Главна ревизия по труда. Стъпвайки на тези претекстове това, което предложиха депутати и беше подкрепено от мен е, че единствено тези текстове, които се касаят за това ново пълномощие на организацията, да има време Главна ревизия по труда да построи потенциал за това “, уточни Петков и посочи, че това допуска личен състав с други умения.

„ Това е характерна активност и, с цел да бъде сполучлив искът, и да се стигне до стремежи от всички страни резултат-работниците да получат заплатите си, тези искове би трябвало да бъдат добре подплатени с доказателства. Трябва да има квалифицирана администрация, която да ги приготвя “, посочи Петков.

Той обаче бе безапелационен, че следва този законопроект да бъде гласуван в пленарна зала и от волята на депутатите ще зависи крайният вид на закона.

„ Подкрепено е предлагането Главна ревизия по труда да може да инициира такива производства и да се даде период единствено за този текст да влезе в действие от 1 юли идната година. Предполагам, че още един път всички текстове ще бъдат огледани, защото става дума за промени в 6 закона. Те би трябвало да бъдат добре стиковани, с цел да може това, което бъде признато в Народно събрание да докара до стремежи от всички нас резултат “, сподели още министърът на труда и обществената политика. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР