Предстои турското правителство да регистрира промяната на името от международно

...
Предстои турското правителство да регистрира промяната на името от международно
Коментари Харесай

Турция стартира кампания за налагане на турския вариант на името й - Тюркийе, в международен мащаб

Предстои турското държавно управление да записва смяната на името от интернационално приетото Turkey на Turkiye през идващите седмици.

урция започва акция за налагане на турския вид на името й - Тюркийе, в интернационален мащаб.

Кампанията Hello Turkiye има за цел да наложи този вид на името на страната. Тя стартира в четвъртък с рекламно видео, публикувано в обществените мрежи.

Промяната идва след заповед на президента Реджеп Тайип Ердоган, издадена през декември, да се употребява името Turkiye (Тюркийе) вместо британското Turkey в надписите на стоките за експорт и в връзката с други страни, интернационалните организации и институции.

 

Държавните институции и медии на страната към този момент вкараха смяната, като Анадолската организация и телевизия TRT World към този момент употребяват Turkiye вместо досегашното Turkey в англоезичните си версии.

Според специалисти проблем би могъл да съставлява пдиакритичният знак U с две точки в турското име, който не е част от общоприетата латиница. Поради това той може да бъде заменен нормално U, добавя profit.bg.

Според ОНН непрекъснатата задача на Турция е влезнала в контакт с организацията, с цел да изследва каква е процедурата за промяна на името на страната. Досега не е имало публична връзка по въпроса.

Директорът по връзките на страната Фахретин Алтун показва пред Daily Sabah, че това е значима стъпка, подхваната за определяне на разговор и консолидиране на турската марка на международната сцена.

Алтун акцентира, че Турция укрепва личното си аз и еднаквост в езика и връзката, както го прави във всяка друга област.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР