Предстои традиционният фестивал Опера в парка, който ще има своето

...
Предстои традиционният фестивал Опера в парка, който ще има своето
Коментари Харесай

След успешния сезон Софийската опера ще радва почитателите си с фестивала Опера в парка

Предстои обичайният фестивал " Опера в парка ", който ще има своето девето издание. Фестивалът се организира в парка на Военната академия " Г. С. Раковски " и тази година ще бъде открит с постановката " Лакме ". 

В предаването " Нещо повече " музикологът и експерт по оперно изкуство д-р Магдалена Манолова разяснява извънредно сполучливия сезон за Националната опера и балет, която наскоро направи гастрол в емблематичния Болшой спектакъл: 

" Подготвяше се освен гостуването на сцената на Болшой спектакъл, само че и " Янините девет братя " на Любомир Пипков - едно извънредно заглавие, с което неслучайно на 22 март се откри огромния международен конгрес " Опера Европа ". Болшой спектакъл се срина от овации - по 15 минути, което демонстрира и интерес към тематиките. Защото в днешно време е доста значимо да " хванеш " публиката освен с изкуството, само че и с тематиките и метода, по който ти предлагаш тези, другояче познати, общоприети тематики. "

" Може да се каже, че българската опера е международно незнайна в огромното море на оперното изкуство. Премиерата на " Янините девет братя " провокира освен овациите на нашата аудитория, само че и голям интерес измежду експертите, които пристигнаха на този конгрес и които обсъждаха проблемите на операта в бъдеще ", сподели още музикологът.

По мотив поантата Вагнер в афиша на операта Манолова напомни, че целият цикъл е почнал да се приготвя още през 2010 година:

" Предизвикателството, което Пламен Карталов избра, беше да направи Вагнер главно с българските млади артисти. Това, може да се каже, е огромният гърмеж на Софийската опера, който взривява публиката на всички места, където се вършат тези спектакли. "  

Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР