Предстои стартиране на тръжните процедури за избор на изпълнители за

...
Предстои стартиране на тръжните процедури за избор на изпълнители за
Коментари Харесай

Пътната агенция ще пусне търговете за магистралата през Кресненското дефиле

Предстои пускане на тръжните процедури за избор на реализатори за планиране, строителство и за контрол на най-сложния сектор от автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле. Това заяви инж. Светослав Глосов, член на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " пред Българска национална телевизия.

Той напомни, че на 23 май Върховният административен съд е отхвърлил жалбите против Доклада за оценка на въздействието на околната среда, в който е препоръчан източният вид на трасе на автомагистралата.

Изграждането на другите две прави от автомагистрала " Струма " – от Кресна до Сандански и сред Благоевград и Крупник - върви по график, сподели Глосов. Той даде обещание секторът от Кресна до Сандански да бъде пуснат предварително през октомври.

Археолозите, които обследват трасето на автомагистрала " Струма " в региона на Благоевград край село Покровник, би трябвало да приключат работата си до 20 юли и да се произнесат за откритите находки, сподели Глосов.

Изразеното до момента от тях мнение е, че скъпите артефакти може да се изнесат настрана и построяването на автомагистралата да продължи. В момента в сектора, в който се правят изследвания, строителни работи няма, сподели той.

Жители на Благоевград желаеха трасето на автомагистралата да бъде изместено поради разкриването на останките на античното населено място Скаптопара.

Напредва и построяването на сектора от автомагистрала " Хемус " сред Ябланица и пътен възел " Боаза ", което стартира в края на март тази година. Досега са изпълнени над една пета от строителните работи. Предвиждаме до края на лятото на 2019 година близо 10-километровата права да бъде приключена, сподели Глосов.

Той заяви още, че през август се планува да стартира и строителството на още една правата от " Хемус " - сред пътен възел " Белокопитово " и село Буховци. Предстои оценяване на създадения механически план, издаване на разрешението за градеж и започване на същинските строителни действия.

По мотив ремонтите на оборудванията на старите сектори от автомагистрала " Хемус ", които не са обновявани от построяването им преди повече от 30-35 години, Глосов изясни, че те са наложителни, с цел да се обезпечи сигурността на придвижването.

" Зимата е невероятно да се работи на виадуктите. В тежко положение са и някои от детайлите им са в предаварийно положение. В момента пътуващите по автомагистралата не виждат служащи и техника в региона на виадукт " Коренишки дол " и при " Витиня ", само че на тях се работи доста съществено по колоните на оборудванията, така наречен долно строене ", сподели Глосов.

Той изясни, че придвижването по мостовете е спряно, с цел да се обезпечи сигурността и на пътуващите, и на работещите екипи.

Шофьорите, които желаят да избегнат сектора в ремонт от автомагистрала " Хемус " и пътуват към Враца, Монтана и Видин могат да употребяват пътя през Искърското дефиле, където няма ремонтни действия.

За облекчение на лекотоварния трафик по магистрата товарните камиони над 12 тона се пренасочват при пътен възел " Витинска река " на автомагистрала " Хемус " по обходен маршрут по първокласния път София - Ботевград.

До края на месеца се чака да приключат ремонтните работи и в сектора сред Шумен и Варна на автомагистрала " Хемус ", с цел да не се затруднява трафикът през дейния туристически сезон. Във Варненска област се работи на два сектора с обща дължина от 10 км.

През идната седмица приключва и ремонтът на 22-километровия сектор в правата Пловдив – Чирпан на автомагистрала " Тракия ". В момента на трисменен режим се работи в платното за София, сподели Глосов.

Този сектор е в употреба от 1995 година и до момента не е ремонтиран. За повишение на сигурността в междинната разграничителна линия в сектора от 134-ти км до 156-ти км на автомагистрала " Тракия " се слага двойна ограничаваща система.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР