Предстои сливането на две болници в Национален комплексен център по

...
Предстои сливането на две болници в Национален комплексен център по
Коментари Харесай

Хинков: Предстои сливането на две болници в Национален комплексен център по онкология

Предстои сливането на две лечебни заведения в Национален сложен център по онкология. Това сподели пред публицисти министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков. Министър Хинков взе участие в публичен конгрес, на който се разисква Националният проект за битка с рака, съобщи Българска телеграфна агенция.

Административно ще бъде сливането на Университетската профилирана болница за интензивно лекуване по онкология и Националната профилирана болница за интензивно лекуване на хематологични болести, само че това се оказа много сложен развой, сподели още той. Хинков напомни, че е заварил много фрагментирана здравна система.

Сега напъните ни са ориентирани да обединим разнообразни структури и лечебни заведения в по-големи, с цел да имаме по-голяма успеваемост, добави той. В бъдещия Национален сложен център по онкология ще бъде и Националният раков указател, който ще бъде осъвременен.

Основната ни задача е де преодолеем фрагментацията на медицинските услуги и да обвържем ранното разкриване с лекуването и следенето на резултата от лекуването, уточни още той. Влагаме доста средства за най-съвременните лекарства, предопределени за лекуване на онкологични болести, само че казусът е, че ранното разкриване към момента не е на задоволително равнище, защото това касае и мрежата на общопрактикуващите лекари, и мрежата на комплексните онкологични центрове, касае настройката на жителите да вървят на профилактични прегледи, добави министър Хинков.

Имаме задача да увеличим броя на биомаркерите, тъй че да има разнообразни вариации и разкриване на най-хубавите благоприятни условия за лекуване, сподели още министър Хинков в отговор на въпрос какъв брой туморни маркери се плануват за профилактика и ранно разкриване на онкологично заболяване.

Лечението на онкологичните болести в страната ще продължава да се прави от комплексните онкологични центрове, разкриват се нови структури към лечебни заведения, главно ориентирани към лекуване на онкологични болести, сподели още той. По думите му, когато има задоволително положително финансиране и задоволително положителни условия за кариерно развиване, ще има и експерти.

В отговор на въпрос за палиативните грижи за пациентите, страдащи от онкологични болести, министър Хинков сподели, че палиативни грижи в България съвсем няма разкрити. Моята концепция, в случай че имам сили и благоприятни условия, е да стартира последователно преструктуриране на някои общински лечебни заведения, които да бъдат профилирани в оказване на палиативни грижи, за битка с болката, за рехабилитация след тежко оперативно лекуване, добави той.

По думите му това зависи от съответните условия по места, тъй като медицинските услуги в страната не са разпределени отмерено и значително следват демографските процеси и икономическото развиване. В Стара Загора тече развой на обединение, като държавната университетска болница и общинските управляващи са се разбрали към държавната болница да се причислят няколко общински лечебни заведения и центрове за извънболнична профилирана помощ.

Според Хинков това демонстрира, че тези процеси ще се случат и на други места, а преструктурирането ще докара и до смяна на функционалностите им, защото не може една общинска болница от по-ниско равнище да предлага сложни услуги, каквито може да предложи многопрофилна болница.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР