Предстои създаването на Национален съвет по онкология, който ще координира

...
Предстои създаването на Национален съвет по онкология, който ще координира
Коментари Харесай

Проф. Хинков: Национален съвет по онкология ще координира дейностите по Националния план за борба с рака

Предстои основаването на Национален съвет по онкология, който ще координира дейностите, включени в Националния проект за битка с рака. Това заяви министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков на публичен конгрес, проведен от Асоциацията на пациентите с онкологични болести (АПОД), ARPharM, Асоциацията на студентите медици в България (АСМБ) и Европейската коалиция на пациентите с рак.

„ Много време загубихме за приемането на този проект. Добри сме в лекуването, само че не сме положителни в следенето и в ранното разкриване. Влагат се големи средства, само че този развой остава изолиран от предварителната защита, профилактиката и следенето след дейната терапия. Това са все действия, които могат да бъдат свързани в едно цяло и това е пътят, с цел да се понижи заболеваемостта от рак, защото сега раковите болести са 16% от всички у нас “, сподели още министърът.

За

закъснение на периодите по реализирането на Националния проект за битка с рака

както и за това че част от тях са доста отдалечение във времето сигнализираха по време на форума пациентските представители. Според Гергана Богданова от фондация „ Една от осем “ е належащо да се възнамеряват съответни дейности, в чието осъществяване пациентите също да бъдат включени.

По самодейност на представителя на пациентските организации в Народно събрание на НЗОК, биомаркерната диагностика ще бъде включена в бюджета на Здравната каса, заяви пред участниците във форума заместник-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов.

Той добави, че ще се обезпечат средства за част от биомаркерната диагностика, ще се проучат технологиите и лабораториите, които ще ги правят. Проф. Илко Гетов също удостовери трите целта на държавното управление във връзка с намаляването на последствията от рака – профилактиката, по-доброто лекуване на българските жители, т.е. достъпът до съвременни лечения и диагностика, и дигитализацията.

" На територията на страната е належащо построяването на така наречен

мултидисциплинарни референтни центрове

което е заложено в Националния проект за възобновяване и развиване ", добави зам.-министърът. По Плана са планувани и средства за всеобщ скрининг, а през идната година ще стартира и надграждането на националната здравноинформационна система в региона на онкологията, стана ясно от думите му.

Предстои основаването на модул „ Онкология “ в Националната здравноинформационна система (НЗИС) Този модул ще би трябвало да даде информация по нов метод, а освен да се записва самото заболяване. Това заяви от своя страна заместник-министърът на електронното ръководство Валентин Мундров. „ Събираните данни са за задачите на пациентите, в това число и за по-ранно определяне на някои заболявания и за предугаждане къде да се насочат запаси. Информацията за онкологията, като една от най-важните сфери в опазването на здравето, би трябвало да бъде по-специализирана, и лекарите би трябвало да вземат участие в изработването на този модул “, добави заместник-министърът.

Борис Костадинов от „ Информационно обслужване “ АД разяснява, че се създава и модул за грижа за пациента, който ще стана факт през идната година.

Той има за цел да подкрепи лекарите при докладването и събирането на нужната информация за задачите на профилактиката, скрининга и последващите разбори. Една от първите функционалности, които държавният систематичен интегратор ще вкара най-рано следващата година, е регистрацията на болести за дълготрайно наблюдаване, каквито са онкологичните, като ще бъдат включени обособените стадии на лекуването и мониторирането на болестта. „ Информацията и данните са най-хубавото оръжие на всичко, въпросът е те да бъдат събрани, оценени и налични “, акцентира онкологът доктор Радослав Мангалджиев. „ Настояваме в процеса на цифровизация и развиване на онкологичната база данни

персоналните данни на пациентите да бъдат предпазени

защото не считам, че в този момент те са предпазени. Към момента не се взема експлицитното документално единодушие на пациента за съхраняването на персоналните му данни в НЗИС “, разяснява ръководителят на Сдружение за развиване на българското опазване на здравето Боряна Ботева.

Участниците в публичния конгрес се сплотиха към това да упорстват пред институциите за повече конкретика в планирането и реализирането на последващите дейности в реализирането на Националния антираков проект.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР