Предстои проверка на 506 гласоподаватели, дописани в избирателните списъци. Това

...
Предстои проверка на 506 гласоподаватели, дописани в избирателните списъци. Това
Коментари Харесай

Проверяват над 500 гласоподаватели, дописани в избирателните списъци в Смолян

Предстои инспекция на 506 гласоподаватели, дописани в изборните описи. Това излиза наяве през днешния ден във входа на делото в Административен съд - Смолян, където се гледа делото по оборване на изборните резултати от балотажа за кмет на Смолян.

Допуснато е събиране на доказателства по отношение на гласуването на гласоподаватели от обществените домове в Петково, Ровина и Фатово. Това ще стане, след привършване на броенето на бюлетините. На този стадий са преброени към 10 000 бюлетини в правосъдна зала, уточни пред публицисти Игнат Колчев, арбитър по делото и ръководител на Административния съд в Смолян. Той посочи, че са открити няколко гласа разминаване с данните от секционните протоколи, според наблюденията на юристите. До този миг няма основни разлики, съобщи Игнат Колчев. Той предвижда, че през днешния ден ще се завърши с броенето на всички бюлетини, остават още изборните бумаги от 35 дребни секции с към 2000 гласа за преброяване.

Основните неточности при откритите няколко случая на разминаване са свързани съгласно съдията с неточности в преброяването и с погрешно установяване на бюлетини за недействителни. Съдебният състав брои бюлетините от гласуването във всички 89 секции в община Смолян на 5 ноември, когато жителите избираха сред достигналите до балотаж Николай Мелемов (ГЕРБ) и Стефан Сабрутев от „ Движение „ Нашият град “.Делото в Административния съд е формирано по тъжба на Стефан Сабрутев, останал с втори резултат на балотажа с 149 гласа по-малко от тези за Мелемов. Открити са единични случаи, когато комисии не са зачели като действителни бюлетини, при които при изписването на отметка в квадратче за гласоподаване, мастилото малко излиза отвън очертанията. Има гласове, които вярно са зачетени от секционните комисии като недействителни и те касаят неналичието на правна просвета при гласоподавателите, добави Колчев. Той даде като образец поредност случаи, когато гласоподавателят е изписал отметката за гласоподаване, само че не в плануваното квадратче за съответния претендент, а до него.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР