Предстои предаване на редактираната версия на Плана за възстановвяване и

...
Предстои предаване на редактираната версия на Плана за възстановвяване и
Коментари Харесай

Министър Пеканов: Не е имало хакване на системата за преброяване

" Предстои предаване на редактираната версия на Плана за възстановвяване и резистентност, за която чух най-вече позитивини мнения. Важна беше чутата глоба от Народното събрание за завършване. Чух подобен зов и от бизнеса ".

Това сподели в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия служебният вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов.

" От наша позиция документът е финализиран, само че остават договарянията с Европейската комисия, откъдето чертаят техните червени линии в областта на върховенството на закона и на енергетиката. Приветствам този механизъм, че парите би трябвало да отиват единствено там, където са направени промени, тъй че парите на европейците да отиват на вярното място. Исках да има постоянно държавно управление, тъй като не е редно един длъжностен кабинет да взема решение такива огромни въпроси като правосъдната промяна, само че това ще стане неизбежно. Ще би трябвало да търсим консенсус, че един идващ парламент ще одобри тези промени ", съобщи Пеканов.

" Европейските институции чакат от нас да засилим отчетността на основния прокурор и ограниченията за битка с корупцията. В идващите седмици при разискването с специалистите би трябвало да се обединим към нещо и съм уверен, че ще създадем решителните стъпки, с цел да бъде документът финализиран ", уточни вицепремиерът.

" Другият огромен отворен въпрос е сферата на енергетиката. Тук е доста по-трудно по какъв начин да прекрачим нашите червени линии. Много години по тази тематика не е правено нищо и тематиката е неглижирана. За нас е значимо да не оставим хората във въглищните региони без конкуренция. Те би трябвало да бъдат подкрепени от страната. Ключът е да има дълготрайна тактика за енергетиката ", разяснява Атанас Пеканов.

Той посочи, че затварянето на въглищните централи не е записано в документ като период, само че би трябвало да си даваме сметка за действителностите в бранша.

" Най-големият риск е забавянето на плановете, защото всеки план изисква тръжни процедури, с цел да може да се осъществя в тези 5 година ", разясни Пеканов.

По думите му системата за електронно броене действа съвършено. " В началото имаше сериозна офанзива. Данните обаче са сигурни. Не е имало хакване на системата, само че е имало офанзива, блокаж, може би тогава потребителите са имали проблеми. Системата е предпазена, само че разбирам терзанията на жителите и ние би трябвало да създадем повече, с цел да ги защитим. Преброяването е единственият метод да получим цялостната картина по какъв начин живеем, къде живеем, какъв брой сме. Тази информация е доста значима, с цел да вземаме верните решения в бъдеще и да се вършат тактики ", съобщи още Атанас Пеканов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР