Предстои основен ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни

...
Предстои основен ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни
Коментари Харесай

В края на годината започва основен ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни хора „Гергана“

Предстои главен ремонт на Комплекса за обществени услуги за възрастни хора „ Гергана “. Проектът ще се финансира с европейски средства по Националния проект за възобновяване и резистентност и е на стойност 7,7 млн. лева Това заяви на конференция през днешния ден заместник-кметът по обществените въпроси Снежана Апостолова. В брифинга взе участие и шефът на дома Валентни Пранджев. 

Дом „ Гергана “ е издигнат през 1936 година и от този момент не е юридически главен ремонт на постройката. Предстоящите строителни действия включват реновиране на пространствата за потребителите и създаване на стаи за рехабилитация. Ремонт ще се извърши също на хранителния комплекс и пералното помещение. Ще се облагороди и дворното пространство. Разчетите са в края на тази или най-късно в  началото на идната година да стартират същинските ремонтни действия. Те ще продължат 12 месеца, а цялата процедура с провеждането на публичната поръчка ще отнеме към 18 месеца. В момента сме на стадий подаване на извънредно планово предложение, разясни Апостолова. Крайният период на завършването на главния ремонт на дома е декември, 2025 година, стана ясно от думите й. 

По време на строителните действия всички консуматори ще бъдат преместени в подобаващи пространства на територията на община Варна, изясни още Апостолова. 

Искам да разсея всички клюки и изрично да заявя, че няма да има затваряне на услугата за хора с увреждания и пренасяне на потребителите, изясни шефът на дома Валентин Пранджев. Той разясни, че в Комплекса за обществени услуги за възрастни хора „ Гергана “ има две услуги. Едната от тях е Дом за остарели хора с потенциал 100 места, чиито консуматори все още са 70. 

Втората услуга е Дом за пълнолетни лица с физически увреждания, с потенциал 40 места, като все още потребителите са 33-ма. Персоналът за двете услуги е 68 индивида. И в двете обществени услуги има доктор, медицински сестри и рехабилитатор, само че това не е приют, изясни Пранджев. 

Комплексът има подписан контракт за доставка на профилиран микробус с шест седящи места и две за инвалидни колички за хора с увреждания, сподели още шефът на дома.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР