Предстои окончателното подписване на т.нар. фийд (инженерингов) договор за изграждането

...
Предстои окончателното подписване на т.нар. фийд (инженерингов) договор за изграждането
Коментари Харесай

България ще подпише договори със САЩ и Франция за 4 нови блока на площадките в Белене и Козлодуй

Предстои окончателното сключване на така наречен " фийд " (инженерингов) контракт за построяването на два блока по технология AP 1000 с американската нуклеарна компания " Уестингхаус " на площадката на АЕЦ " Козлодуй ". Това заяви служебният зам.-министър на енергетиката Еленко Божков след присъединяване си в конференция за развиването на нуклеарната енергетика, която се организира в София през днешния ден.

Основните цели на този контракт са оптималното присъединяване на българската промишленост в построяването на двата блока, оптимално потребление на съществуващата инфраструктура, както и добра цена на целия договор, изясни Еленко Божков, представен от Българска телеграфна агенция. Във връзка с построяването на 7-ми и 8-ми блок в АЕЦ " Козлодуй " следва подписването на междуправителствено съглашение сред България и Съединени американски щати. Преди да бъде подписано това съглашение, то би трябвало да бъде нотифицирано от Европейската комисия, а след подписването му от двете държавни управления да бъде утвърдено от българския парламент .

Същият инженерингов контракт следва да бъде създаден и подписан с френската енергийна компания " Електрисите дьо Франс " (EDF) за създаване на два блока от по 1000 мегавата, като се употребява съществуващото на площадката в Белене съветско съоръжение за ВВЕР-1000. Предстои доизграждането им с френска стандартна технология. Това ще бъде предмет на инженеринговия контракт с " Електрисите дьо Франс ". По същия метод, както със Съединени американски щати, ще бъде подписано междуправителствено съглашение сред България и Франция за построяването на тези два нуклеарни блока на площадката в Белене.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР