Предстои държавата да изпрати нотификация до Европейската комисия с искане

...
Предстои държавата да изпрати нотификация до Европейската комисия с искане
Коментари Харесай

Искаме от ЕК разрешение за държавна помощ за ТЕЦ Марица изток 2


Предстои страната да изпрати нотификация до Европейската комисия с искане за увеличение на капитала на Топлоелектрическа централа " Марица изток " 2. Това е значима стъпка за продължаването на работата на централата. Централите, които се намират в Маришкия басейн, са извънредно значими за енергийната сигурност на България. Това отговори министърът на енергетиката Теменужка Петкова на въпрос на народния представител от " Българска социалистическа партия за България " Красимир Янков по отношение на работните места в енергийния бранш в този регион.

" Маришкият басейн е сърцето на българската енергетика ", съобщи още Петкова, представена от Българска телеграфна агенция. По думите й тази част на България е извънредно значима, тъй като дава опция на страната ни да има един локален запас. Припомняме, че държавната Топлоелектрическа централа е в извънредно тежко финансово положение поради високите цени на квотите въглеродни излъчвания, които би трябвало да заплаща. Мярката за повдигане на капитала е единствено една от няколкото, които специалистите на енергийното министерство подхващат, с цел да стабилизират финансово централата. Загубата на държавната централа за деветте месеца на предходната година е близо 266 млн. лева като се чака тя да е нарастнала доста през последните месеци.

Според Петкова лигнитните въглища подсигуряват енергийната сигурност на България и се явяват диверсификация на един от източниците за произвеждане на електрическа сила. Запасите от лигнитни въглища ще са задоволителни, с цел да се обезпечи производството на електрическа сила за идващите 60 години, добави Петкова.

Министърът на енергетиката уточни, че 46 % от електрическата сила на България се създава от въглищните централи. През зимата този % доближава 60. Теменужка Петкова призна, че политиката на Европейския съюз е от енергийния микс последователно да излизат тъкмо този вид производители на електрическа сила. Тя посочи, че през последните две години държавното управление е подхванало редица ограничения, с цел да резервира работата на въглищните централи. В същото време това става при прецизно осъществяване на уговорките по запазване на околната среда, увери енергийният министър.

Една от главните ограничения е настояването на дерогация. Всяка една от централите, които работят на въглища, е предоставила документите в Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ и преди дни това министерство е излязло с първо свое решение за даването на безсрочна дерогация наТЕЦ " Марица изток " 2. В момента обаче това решение на Министерство на околната среда и водите е обжалвано пред Административен съд. Енергийното министерство и БЕХ въпреки това са подкрепили и закупуването на въглеродни излъчвания за Топлоелектрическа централа " Марица изток " 2, което подсигурява работата на централата, добави Петкова.

Към момента няма изясненост в какъв период екоминистерството ще се произнесе за настояването за дерогация за двете американски централи - Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица Изток 3 " и Топлоелектрическа централа " AES Гълъбово ". Тези две енергийни мощности са по-модерни и дават отговор в по-голяма степен на новите европейски условия по отношение на държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ".
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР