Предстои да се внесе в Европейската комисия искането за удължаване

...
Предстои да се внесе в Европейската комисия искането за удължаване
Коментари Харесай

Кирил Вътев: Предстои да внесем в ЕК искане за удължаване на забраната на украинския земеделски внос

Предстои да се внесе в Европейската комисия настояването за удължение на ограничаващите ограничения против украинския аграрни импорт в пет от страните от Европейски Съюз и комисията да се произнесе дефинитивно, съобщи за Българска телеграфна агенция в троянското село Орешак министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. Както Българска телеграфна агенция заяви, за импорт на зърно от Украйна.

По думите му, България има проблем единствено с три продукта. „ Това е много комплициран политически въпрос, не е задоволително на  равнището на Министерство на земеделието да бъде решен. Проблемите на България са единствено със слънчоглед, слънчогледово нерафинирано масло и със изсъхнало мляко. Ние нямаме проблем с пшеница, царевица, ечемик. Залежава българският слънчоглед в складовете. Сухото мляко, което влиза на доста ниска цена от Украйна, смъква цените на българското мляко и то към този момент е под себестойност “, уточни министърът. 

Той разяснява и излизането на Русия от черноморската договорка. „ От тук потегли казусът - Украйна не може повече да изнася по море своите наличия от зърнени култури и това би трябвало да стане по суша, през по този начин наречените коридори на солидарността. В същото време нашата инфраструктура не е в положение да поеме подобен натоварен трафик. Пристанищата ни във Варна и Бургас нямат потенциал да натоварят такова количество “, уточни Кирил Вътев. 

Той добави, че по тази причина ще се търси подпомагане от Гърция и Хърватия да употребяваме техни пристанища. „ Проблемът е интернационален и касае целия Европейски съюз. Всички сме солидарни с Украйна, тя е нападната страна. Нейните огромни предприятия за преправка на слънчоглед сега са отвън индустриална опция и от тук потегля към този момент огромният проблем, защото в международен мащаб производството на слънчогледово масло е концентрирано в Украйна, Румъния и България “, съобщи земеделският министър.

По думите му, България е един от огромните производители на слънчогледово масло. Износът се е нараснал доста. 

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътевоткри първия по рода си фестивал на виното „ Открий го! Местното вино “ в троянското село Орешак. Изложители от България и Румъния показват своите артикули на 25 щанда в експозиционната повърхност на Националното ревю на художествените занаяти и изкуства (НИХЗИ).

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР