Предстои да бъде поправено едно несъвършенство в законодателството, така че

...
Предстои да бъде поправено едно несъвършенство в законодателството, така че
Коментари Харесай

Предстоят бързи законодателни промени за оф-лейбъл онколекарствата за деца

Предстои да бъде поправено едно несъвършенство в законодателството, тъй че решението на всеки проблем да не зависи от положителното съдействие сред министъра на опазването на здравето и шефа на НЗОК. Законодателните промени ще бъдат осъществени в къси периоди, чакаме и данни от НЗОК, с цел да създадем оценка на въздействието. Това сподели министърът на опазването на здравето в оставка проф. Асена Сербезова в Народното събрание в отговор на въпрос на публицисти по какъв начин ще се заплаща за оф-лейбъл медикаментите при децата с онкологични болести.

Тя добави, че има обезпечени средства, само че казусът е в законодателното несъвършенство.

„ От към месец с проф. Сербезова работим по този проблем, тъй като той е обвързван както с промени в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, по този начин и в няколко подзаконови нормативни акта. Дали сме нашите оферти. НЗОК има особено планувани задоволително средства, само че в случай че се вземе друго решение за финансирането, Министерството също има средства за заплащането на тези медикаменти “, сподели и шефът на НЗОК проф. Петко Салчев.

По думите му до десетина дни казусът ще бъде решен, защото поради това решение се задържат документи за лекуването на деца.

В отговор на въпрос дали се чакат още смени на шефове на лечебни заведения вследствие на инспекциите, министър Сербезова отговори, че към момента има инспекции, които са в ход. „ Подходът ни доста зависи от това какви са нарушаванията, както и това по какъв начин действат шефовете на лечебните заведения по отношение на прокуристите, които сме назначили – дали му спомагат или крият финансови и други документи “, сподели проф. Сербезова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР