Предстои да бъде извършен анализ на експертно и политическо ниво

...
Предстои да бъде извършен анализ на експертно и политическо ниво
Коментари Харесай

Министър Нанков: В обхвата на тол таксите вероятно ще попадне не повече от 2/3 от републиканската пътна мрежа

Предстои да бъде осъществен разбор на експертно и политическо равнище кои пътища да попаднат в обсега на тол-системата. 
Вероятно те ще са не повече от 2/3 от републиканската пътна мрежа, като приходите от въвеждането на системата ще бъдат употребявани само за възстановяване сигурността на пътищата. 
Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков по Българска национална телевизия.
Нанков подсети, че вредите от забавянето на въвеждането на тол системата поради обжалвания са над 1,5 млн. лева на ден. 
" Всеки ден ни е значим. Затова и ще желаяме предварителното осъществяване на процедурата ", съобщи министърът. И уточни, че ще бъде заведено дело за пропуснати изгоди против жалбоподателите, които, по негови думи, злоупотребяват с право, с цел да саботират построяването на системата.
Приходите от тол системата ще се разходват за поддръжка на пътната инфраструктура и за градежа на нови скоростни прави от републиканската пътна мрежа. Експертен спор ще се състои по въпроса дали е заслужено част от приходите, генерирани от употреба на републиканската мрежа, да бъдат употребявани и за поддръжка на общински пътища.

Нанков съобщи, че се чака до 2019 година да бъде стартиран градежът на последния и най-тежък сектор от автомагистрала " Струма " - правата през Кресненското дефиле. 
На 19 октомври бе обновена публичната поръчка за построяването на тунел " Железница ", а по останалите два сектора - от Благоевград до Крупник и от Кресна до Сандански работата се прави по график, добави Нанков.
След осъществена инспекция и формиран отчет за положението на тунелите в страната, 16 тунелни тръби се нуждаят от поправки, изясни министърът. По всички европейски правила са ремонтирани към този момент десните тръби, в посока Варна, на тунелите " Витиня " и " Ечемишка " на Автомагистрала " Хемус ". На 20 ноември ще бъде отворена за придвижване и тръбата в посока София на тунел " Витиня ". Поетапно ще бъдат ремонтирани всички останали тунелни уреди.
След като бе основана организация, започват ремонтни действия по 100-метров сектор от Аспаруховия мост. Няма да бъдат създавани усложнения за трафика през зимните месеци.
" Планираме за 25 дни за приключим ремонтирането на тези 100 м, като през пролетта ще продължим, с цел да бъде мостът приключен ", уточни министър Нанков.
На 1 ноември вкарваме режим на зимно поддържане на републиканските пътища. Създали сме нужната организация и имаме готовността за разчистване на пътищата през зимата. Ресурсът за снегопочистване е обезпечен, а в случай че зимата бъде по-лека и се спестят средства, спестяванията ще бъдат за сметка на повече ремонтирани пътища през 2018 година, разяснява още районният министър.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР