Представят сертификата за ваксинация срещу COVID-19, както и функционалността на

...
Представят сертификата за ваксинация срещу COVID-19, както и функционалността на
Коментари Харесай

Сертификатът за ваксинация ще се връчва при поставяне на втората доза

Представят документа за имунизация против COVID-19, както и функционалността на електронното здравно досие. Сертификатът се връчва при слагане на втората доза от препарата.

В документа се вижда кой е сложил имунизацията и на коя дата се е случило това. Имената на индивида са изписани на кирилица и на латиница. Той демонстрира още кода, партидния номер на имунизацията, нейното комерсиално название и в коя страна е сложена. Сертификатът може да бъде тестван от мобилен телефон посредством QR код.

Той разполага с неповторим номер освен за България, а и за целия Европейски Съюз. " Това, което е значимо през днешния ден, че електронният документ към този момент е реалност. Всеки един имунизиран български жител може да го получи по два метода. Единият от тях е посредством електронен автограф. Тези, които нямат електронен автограф, от 1 февруари - могат да получат документа от персоналните си лекари, които имат достъп до пациентското им досие ”, изясни здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той уточни още, че е значимо да се каже, че на документа няма щемпел и автограф. Той се генерира от системата автоматизирано. За да не се позволяват злоупотреби министърът беше безапелационен, че са направени няколко системи за сигурност. „ Ако някой се опита да направи корист, тя е невъзможна ”, добави проф. Ангелов.

Относно електронното направление той сподели, че ще бъде надградено в края на март. Така ще е допустимо издаване на електронно направление за всички диагностични процедури, които са в обсега на доболничната здравна помощ.

Проф. Ангелов съобщи, че националната здравна осведомителна система е приоритет. Тя ще бъде надграждана и към нея ще се прибавят протоколите за скъпоструващите лекувания, както и направленията за експерт.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР