Представянето на проектосъстава на кабинета Главчев“ предизвика разнопосочни реакции от

...
Представянето на проектосъстава на кабинета Главчев“ предизвика разнопосочни реакции от
Коментари Харесай

Партийните реакции за служебния кабинет: От „наглост и провокация“ до неутралност и подкрепа

Представянето на проектосъстава на кабинета „ Главчев “ провокира разнопосочни реакции от политическите партии – от поръчки за поддръжка, през бойкотиране на процедурата по съвещания , до остри рецензии към обособени номинации за министри.

Най-сериозни възражения към бъдещото служебно държавно управление насочиха от ПП-ДБ, които разкритикуваха остро наличието на вътрешния министър Калин Стоянов в проектосъстава на кабинета, след което напуснаха президентството.
Свързани

Съпредседателят на „ Продължаваме промяната “  Кирил Петков съобщи, че изборът на Стоянов е освен провокация, само че и опит да се прикрият зависимостите на новата служебна власт .
Изборът на този вътрешен министър демонстрира за нас безспорна политическа безочливост.
Кирил Петков, съпредседател на „ Продължаваме промяната “

Петков възрази и против избора на Валентин Мундров за министър на електронното развиване.

„ Двамата министри, от които ще зависят изборите, са напълно отговорност на ГЕРБ, с огромната заплаха да имаме още веднъж единствено хартиена бюлетина, без електронно гласоподаване, и по едно и също време с това купеният избор да бъде със същите мащаби, които видяхме на локалните избори.  Взривени сме от това предложение “, акцентира Петков.

Той разгласи също, че  в случай че номинираният за министър на превоза Георги Гвоздейков, одобри да заема поста, той ще бъде изключен от „ Продължаваме промяната “ .

Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ ген. Атанас Атанасов насочи рецензия и против препоръчаната за длъжностен министър на правораздаването Мария Павлова, която сега е заместител на и. ф. основен прокурор Борислав Сарафов, който „ толкоз мощно е крепен от ГЕРБ и Движение за права и свободи “.

Най-голямата политическа мощ в Народното събрание - ГЕРБ, се въздържа от оценки на персоналния състав на кабинета „ Главчев “.

Томислав Дончев уточни, че ще направи оценка, откакто завърши мандатът на този кабинет. Той означи, че резултатите от изборите не зависят от вътрешния министър, а от качествата и убедителността на политиците, които се явяват. Все отново Дончев дефинира проектосъстава на кабинета като „ добър опит да се търси политическа индиферентност и професионализъм “.
Няма да разясня служебния кабинет, членове на ГЕРБ в него нямаме.
Томислав Дончев, ГЕРБ-СДС

Дончев е с очакване да се провеждат почтени избори и с вяра „ съвсем тригодишният конвулсия, където цялата социална сила на партиите отиде във взаимното им заличаване и не остана сила да се задвижат публичните системи, да има промени, които да носят резултати за хората “. Дончев сподели още, че се надява да се откри формулата „ с малко повече единодушие и мъдрост “, при която фокусът да бъде върху реализирани резултати и смяна за положително.

Кабинетът „ Главчев “ може да разчита на поддръжка та на Движение за права и свободи, стана ясно от думите на зам.-председателя на ПГ на Движението Йордан Цонев.

„ Уважаваме избора на Димитър Главчев “, сподели Цонев. По думите му кабинетът има фокус върху двете съществени цели на страната – Шенген и еврозоната.

„ Като партия, която постоянно е защитавала институционалността, държавността, Конституцията и законите, се придържаме към признатите промени в член 99 “, уточни Цонев. Той напомни, че с измененията народните представители са дали правото на претендента за длъжностен министър председател да избере състава на Министерския съвет.

Лидерът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов съобщи, че показаният кабинет е „ добре уравновесен “ сред представителите на досегашните ръководещи от ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи.

„ На пръв взор виждаме един добре уравновесен кабинет, с представители, които добре балансират сред трите управлявали до неотдавна и към момента ръководещи официално страната партии – ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи “, разяснява Костадинов.

„ В него попадат имена, които в годините обратно са били обществено свързани и не престават да се свързват както с ГЕРБ, по този начин и с ПП-ДБ и Движение за права и свободи “, добави водачът на „ Възраждане “.
За мен е изненада реакцията на ПП-ДБ, тъй като на пръв взор виждаме, че те имат най-малко четирима представители в този кабинет. Реакцията е леко лицемерна от тяхна страна.
Костадин Костадинов, водач на „ Възраждане “

От Има Такъв Народ обявиха, че консултациите при президента, които се организираха през днешния ден, според новите промени в Конституцията, са безсмислени.

„ Съвсем разумно е да има подозрения за партийно въздействие в служебния кабинет и няма по какъв начин да е по различен метод след измененията в Конституцията “, сподели ръководителят на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов.

„ Тези съвещания, след измененията в Конституцията, са проява на повърхностност. Тези глупави промени в Конституцията, които направиха от ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи “, съобщи Йорданов.

„ Най-голямата виновност е навръх тези, които се наскърбиха и излязоха (по време на консултациите представителите на ПП-ДБ напуснаха залата – бел.ред.) “, уточни той.

„ Заради комплексите на Христо Иванов потегли да се трансформира Конституцията “, добави депутатът.

От Българска социалистическа партия не участваха в консултациите, тъй като, по думите им, не желаят по никакъв метод да бъдат обвързани със съставянето на този длъжностен кабинет.

„ Ние считаме, че партиите нямат място и не би трябвало да вземат присъединяване в съставянето на кабинета и в избора на длъжностен министър-председател “, сподели зам.-председателят на ПГ на Българска социалистическа партия Георги Свиленски минути преди да стартират консултациите при президента. 
Свързани

Свиленски съобщи още, че президентът е назначил допустимо най-партийно оцветения претендент за министър-председател.

Впоследствие Радев разяснява отсъствието на Българска социалистическа партия по време на консултациите с думите, че „ поръчките за опозиционност не значат липсва на политическа отговорност и на правосъзнание, тъй като всяка една партия, изключително парламентарно показаните партии, би трябвало да имат отговорност, на първо място, и почитание, към Конституцията на Република България. “

 

Вижте още от политическите реакции във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР