Представянето на Иван Гешев в Брюксел беше един много смешен

...
Представянето на Иван Гешев в Брюксел беше един много смешен
Коментари Харесай

Владимир Береану пред Фрог: Представянето на Иван Гешев в Брюксел беше тотален и много смешен PR крах

Представянето на Иван Гешев в Брюксел беше един доста комичен PR провал, цялостен. По никакъв метод не оказа помощ за имиджа на България, която трябваше да покаже, че прави нещо в битката с корупцията. Цялото комплициране пристигна, когато се зададоха въпроси. Трябваше да бъдат готови за такова нещо, а те не бяха готови нито за въпросите, нито за отношението. Това не е България и нашите псевдо конференции. Освен всичко друго, той сричаше.
Това сподели журналистът и анализатор Владимир Береану пред Фрог Нюз. Ето какво още разкри той за интереса на румънците към проблемите с корупцията в България:

Г-н Береану, в Брюксел, по самодейност на евродепутата от ГЕРБ Емил Радев, протече няколко на ден събитие, оповестено като полемика за бъдещето на Европейската прокуратура, бъдещето на мониторинга над България и битката с корупцията. Идеята очевидно бе да се показа в Европа новоизбраният основен прокурор Иван Гешев*, само че пък европейският прокурор Лаура Кьовеши не остана в залата. Защо се получи по този начин?

По принцип, господин Кьовеши бе поканена, с цел да показа активността на европейската прокуратура и каква ще е работата й. Тя това направи, показа по какъв начин вървят нещата и това, че всичко върви по проект. След изявлението си, откакто бе поканена единствено за това, тя си потегли, тъй като нямаше повече ангажимент към събитието. Тя считаше, че няма нужда да стои там, а очевидно нямаше и такова предпочитание. Това, че си е тръгнала, тъй като била бързала за аероплан, не е правилно. Тя си потегли, тъй като отговори на това, за което бе поканена. Поканата към нея не е била да изслушва Иван Гешев или да си приказва с него.

Много медии оповестиха, че са имали среща. Вярно, че по фотосите не проличава искреност, а по скоро отдалеченост, само че въпреки всичко не е ли по този начин?

Срещата сред тях е била доста къса, в границите на една две минути, те просто са се срещнали. Това е просто протоколно показване – българската страна е срещнала Лаура Кьовеши с бъдещия ни основен прокурор. Тя несъмнено е споделила: „ Здравейте, веселя се да се срещнем, ще имаме опция да работим “. Да се показва, че има някаква среща сред Гешев и Кьовеши е погрешно, тъй като такава среща няма. Освен това госпожа Кьовеши сега е извънредно деликатна, нито прави срещи, нито прави каквито и да било изявления. Самата й работа сега, по организацията на европейска прокуратура, е извънредно тежка и изисква доста мероприятия. В това се включва избор на доста хора, които ще работят, би трябвало да се дефинира бюджет, би трябвало де се дефинира кой какви следствия и по какъв начин ще ги прави, както и разпоредбите за деяние на тази прокуратура. Сами разбирате, че въобще не й е до такива срещи, някакви официални запознанства, дипломатически и каквито и да са други.

Не излиза ли, че господин Емил Радев, с това събитие слага каруцата пред коня – към момента европейската прокуратура не работи и към момента не е структурирана, а упованията към нея в това събитие са преекспонирани? Да бъде легитимиран Гешев ли е задачата?

Този евродепутат е провел нещо от името на комисията по правораздаване. Лаура Кьовеши не преглежда поканата като от български евродепутат, а като покана от комисията, съгласно което се чака от нея да показа по какъв начин вървят нещата. Така е разбрана тази покана. Естествено е нейният отговор да е подобен – да показа работата си. Но няма никаква среща с Гешев, няма нищо общо с Гешев, тя не би имала нищо общо със събитието във връзка с Гешев. Това би противоречало на морала, тя е прокурор на Европейския съюз. Няма по какъв начин да върви с всевъзможни прокурори, от всевъзможни страни, да се среща и да има сходни срещи. Тя доста внимава, за разлика от Гешев. Тя в никакъв случай, още веднъж за разлика от Гешев, не прави обществени изявления, които да нарушават, даже и минимално да нарушават, престижа и морала на прокуратурата, а нашия ги прави всекидневно и непрестанно.

Към бъдещия ни основен прокурор Иван Гешев бяха отправени въпроси от румънския евродепутат Paмoнa Cтpyгapиy*. Има ли мнения в румънските медии, както в медиите у нас? От къде румънските евродепутати познават толкоз добре тематиките свързани с Гешев в България и рецензиите към него?

В румънските медии коментар няма. Проверих много обширно, само че никой не е обърнал внимание на цялата история с самодейността на българския евродепутат. В Румъния се познават на тематиките, свързани с корупция в България. Това е изцяло естествено, тъй като там въпросите за корупцията са извънредно настоящи. Медиите работят доста, доста, доста по-сериозно, в сравнение с у нас. Ние имаме няколко уеб страницата и издания, които се пробват да работят по тези тематики, само че в Румъния тези медии са доста мощни. Например с историите, които бяха разкрити около водача на социалистите Ливиу Драгня – той е наказан условно за изборни нарушавания и против него се водят 2 каузи за корупция. Румънски публицисти си сътрудничат с български, тъй като това го вършат от 20 години. Те са единствените, които ни обръщат внимание въобще, тъй като доста постоянно корупционни покупко-продажби стават сред Румъния и България. Според тях двете страни са последни в битката с корупцията. Заради това, постоянно се вълнуват какво става у нас. Интересът им е натурален и те постоянно разгласяват материали, които излизат в наши медии. Когато вървеше „ Апартаментгейт “, единствените, които отразиха протичащото се, бяха публицистите в Румъния, главните малките екрани го демонстрираха. Не доста задълбочено, само че бе отразено.

На това ли отдавате въпросите към Иван Гешев?

Естествено е румънците да се интересуват от тези тематики, още повече младата евродепутатка Paмoнa Cтpyгapиy, която, хайде да не кажа, че е еквивалент на Елена Йончева, само че има голям интерес към битката с корупцията. Тя е определена от демократичната партия, тъкмо като такава – като човек, който се вълнува от проблемите с корупцията. За нея е естествено да е осведомена и да се интересува. Възможно е да има информацията от румънската организация, която работи против корупцията, мисля че се споделяше „ Раис проджект “, които имаха взаимни следствия с българска медия.

Ако е по този начин, може някой да решат, че това е било акция против Иван Гешев, а не напълно обоснован интерес на евродепутат към корупцията в България.

Каква акция? За безусловно никаква акция не може да се приказва. Когато господин Радев, провежда цялото това събитие, той реши, че както постоянно е в България, това ще е едно официално събиране, всички ще гледат Гешев и ще го приветстват, а той ще приказва нещата, които ги приказва у нас. Но, когато отидеш в Европейския парламент, изключително пък в тази комисия, хората се вълнуват и знаят, и се интересуват. Освен това, когато те отиват някъде, се приготвят. Не са като при нас, да отидат там да слушат, да приветстват и да си вървят.

Въпроси не зададе единствено румънския евродепутат, дeпyтaтът oт Иpлaндия Kлeъp Дeйли* беше доста по-остра. Тя беше тази, която сподели, че смята, че не е доста обикновено Гешев да е измежду тази комисия. С това загатна, че той по някакъв метод е забъркан в нещо. Не е интерес единствено на един евродепутат. Това е естественият метод на връзка. Но с това бяха разрушени проектите на господин Радев и господин Гешев, да могат да се хвалят, че всички са го приели, надали не с аплаузи и вдъхновение в Европарламента. Това въобще не е правилно.

А по какъв начин го одобриха евродепутатите в тази комисия?

Той имаше съществени проблеми да изяснява. Говореше това, което го пльока на всички места – че била неправилна информацията, че това били политически кръгове, които били клиенти на прокуратурата и така нататък Това стартира да става безумно досадно. Обясненията му не бяха признати по никакъв метод. Гешев стартира да има проблем сега, в който му бяха заложени въпросите. Той не отговори на обвиняванията, не отговори на нито едно от тях и на нито един въпрос. Каза единствено, че информацията им е неточност, което не е отговор. При това отговори по този начин на съответен въпрос за дамата, с която живее и за цената на жилището, което тя си е купила. Не сподели нищо повече. Това не убеждава никого. Хората в европарламента не са толкоз завеяни.

Това ли беше най-големия му гаф?

Беше възмутително и още нещо. Мен персонално ме възмути, че Иван Гешев приказва пред българските медии, които участваха там, има го записано, какво са го питали и той какво споделя, само че безусловно нищо не бе излъчено, от нито една медия. Там участваха Нова телевизия, Канал 3 и така нататък – на никое място не излезе нищо. Нямаше нищо от глупавите му отговори с дяволите в казана, които дърпали надолу другите. Той продължава да приказва в този жанр, някакво майтапчийско-вицово, с басни и национални поговорки да дава отговор на въпроси, които се отнасят до доста съществени неща.

Изказването му пред евродепутатите не беше такова. Сериозно готова PR акция ли е следователно всичко това?

Да, очевидно всичко беше квалифицирано по този начин. Цялото комплициране пристигна, когато се зададоха въпроси. Трябваше да бъдат готови за такова нещо, а те не бяха готови, нито за въпросите, нито за отношението. Като си пристигнал, ще те питат и въпроси, това е обикновено. Това не е България и нашите псевдо конференции. Освен всичко друго, той сричаше. Говореше на български. Кьовеши говореше на британски, тъй като е по-използвания език от всички, макар, че френският й е по-силен, само че очевидно се приготвя и тренира. Гешев говореше на български и сричаше непрестанно, изключително по-сложните думи му беше мъчно да ги изговаря, тъй като той такива не употребява. Използва национални мъдрости и уйдурми, като нашия висш началник. Това е равнището.

Още повече се натресе Емил Радев, изключително като се имат поради неговите проблеми с либийския танкер „ Бадр “ и цялата тази съмнителна интервенция, която той по никакъв метод не може да изясни. За това му се задават въпроси пред основния прокурор, който би трябвало доста да се заинтересува за цялата тази история, само че очевидно това няма да се случи.

Изобщо, това беше един доста комичен PR провал, цялостен. Мисля, че по никакъв метод не оказа помощ за имиджа на България, която трябваше да покаже, че прави нещо в битката с корупцията.

Интервю на Диана Йонкова

===

* Представянето на Иван Гешев може да видите във видеото по-долу, въпросите към него са след 17:44 минута.

* Paмoнa Cтpyгapиy е евродeпyтaт oт Pyмъния, oт гpyпaтa „ Oбнoви Eвpoпa “, която е тpeтa пo гoлeминa в Eвpoпeйcĸия пapлaмeнт, нacлeдниĸ нa AЛДE. Тя попита Иван Гешевзa „ Aпapтaмeнтгeйт “, дpyги известни cĸaндaли в България и пoиcĸa дa paзбepe ĸaĸ въpвят тeзи paзcлeдвaния и дaли господин Гeшeв имa няĸaĸвa вpъзĸa c тяx, вĸлючитeлнo пpяĸa.

* Евродeпyтaтът oт Иpлaндия Kлeъp Дeйли е от Eвpoпeйcĸa oбeдинeнa лeвицa. Тя попита Иван Гешев за случая с либийския танкер " Бадр ", " Апартаментгейт ", за пaднето нaдoлy в индeĸca зa ĸopyпция, зa гpyпaтa „ Heдoceгaeмитe “, зa дoгoвapянaтиятa, дoнecли пo-лeĸи пpиcъди, както и за избирането разум на фoнa нa мнoгo пpoтecти oт гpaждaнитe.

https://www.europarl.europa.eu/streaming/or.html?event=20191203-1500-COMMITTEE-LIBE&start=2019-12-03T14%3A05%3A11Z&end=2019-12-03T17%3A27%3A15Z&language=or&fbclid=IwAR0al8H6FDVhqhvfKkn9G1n-V2Jdi34ShLFWoo0ShmlwEDpW_TfKFO3VbUM
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР