Представянето на документа Проект Визия за България – възможно най-отговорна

...
Представянето на документа Проект Визия за България – възможно най-отговорна
Коментари Харесай

Близо една трета от Националния съвет на БСП оспорват рокадата в "Дума"

Представянето на документа " Проект Визия за България " – допустимо най-отговорна поръчка за политическо доверие от страна на обществото – стана без каквито и да било разглеждане и утвърждение от страна на Националния съвет, настояват недоволните от " Позитано " 20

© Анелия Николова Още по тематиката
Съвет за електронни медии записва малкия екран на Българска социалистическа партия

Розита Еленова беше единственият срещу. Социалистите възнамеряват до година да привлекат 20% от тв аудиторията
9 окт 2018
Разликата в поддръжката за ГЕРБ и Българска социалистическа партия се топи, само че поради отлив от ръководещите

Корнелия Нинова не може да показа партията като безапелационна опция, сочи изследване на " Алфа рисърч "
8 окт 2018
Гергов и златната дупка на Варна

Общината желае да заплати астрономическите над 43 млн. лева на Георги Гергов за под 3 дка празен имот в центъра на града
5 окт 2018 Близо една трета от членовете на Националния съвет на Българска социалистическа партия се подписаха под позиция против решението на управлението на партията в лицето на Изпълнителното бюро (ИБ) да смени основния редактор на в. " Дума ". Документът е постъпил в деловодството на " Позитано " 20 в понеделник, а във вторник е бил публикуван до всички членове на пленума.

В края на август ИБ освободи дотогавашния основен редактор на вестника Таня Джаджева и назначи на нейно място като краткотрайно изпълняващ длъжността Йордан Мичев - дълготраен публицист, който обаче през последните години бе емигрирал в Англия.

Не всички членове на Националния съвет, които са подкрепили позицията срещу рокадата в екипа на " Дума ", са част от " формалната " вътрешна съпротива на Корнелия Нинова като Георги Гергов, да вземем за пример, само че въпреки всичко е показателно опълчването им на това решение на водача на Българска социалистическа партия и на ИБ. Още по-интересно е, че измежду съперниците са няколко депутати - Красимир Янков, Лало Кирилов, Георги Търновалийски, Дора Янкова, Румен Гечев и други, както и някогашните министри Румен Овчаров, Петър Мутафчиев, Ангел Найденов, Асен Гагаузов, евродепутатът Георги Пирински, някогашните зам.-министри на стопанската система Явор Куюмджиев, на опазването на здравето Емил Райнов, на екологията Чавдар Георгиев, някогашният ръководител на партията Михаил Миков, общинският консултант от София Борис Цветков, Костадин Паскалев, Велислава Дърева и други Подкрепа за позицията са заявили и Анжел Вагенщайн, проф. Андрей Пантев и проф. Чавдар Добрев, някогашни публицисти в " Дума ", а в този момент колумнисти в него.

Критиките

В позицията, която те са подписали, се декларира, че причините за промяната на основния редактор на в. " Дума " Таня Джаджева с Йордан Мичев, като изпълняващ длъжността, са " неприемливи и демонстрират безусловно недоумение и непознаване на същината на левия вестник, който не е инструмент за обслужване на което и да е управление на партията. " Става ясно, че претекстовете, които ИБ е показал за промяната, са били, че вестникът е " фалшив, непрофесионален и неопозиционен ", а ръководителят Нинова упорствала да й се даде опция " да си сътвори екип "!? "

Критиците припомнят, че преди година на съвещание на Националния съвет на Българска социалистическа партия е взето особено решение за в. " Дума ", при разискването на което никой не е споделял такива забележки към работата на вестника. Освен това, член 59 (2) от устава на партията планува основните редактори на печатните и електронните издания да се дефинират от Националния съвет.

" В случая имаме изключително сладкодумен образец на все по-безпардонно провежданата процедура за цялостно занемаряване на ролята и пълномощията на Националния съвет на Българска социалистическа партия като управителния орган на партията сред съвещанията на нейния Конгрес. Връх на тази процедура стана представянето на документа " Проект Визия за България " – допустимо най-отговорна поръчка за политическо доверие от страна на обществото – без каквито и да било разглеждане и утвърждение от страна на Националния съвет! ", написа в документа.

Има и забележки към личността на Мичев, който е избран като " инцидентен човек, без престиж и потвърдена подготвеност, определен по неразбираеми критерии и протежиран в стеснен управителен кръг. " Подписалите се желаят ИБ да анулира решението за назначението му за основен редактор, тъй като показвал " политическа и професионална неначетеност. "

Предисторията

Решението за промяната на Джаджева с Мичев е взето от ИБ на 28 август. И новият основен редактор, както и досегашният, а също и нейният предходник Юри Борисов, заемаха поста като " изпълняващи длъжността ". По този метод се заобикаля записаното в устава условие решението за назначение на основен редактор да бъде препоръчано на членовете на Националния съвет (над 180 души) и те да го гласоподават - доколкото в тази ситуация не става въпрос за назначение на титуляр, а на изпълняващ длъжността. Опит да се прегледа въпросът беше изработен на съвещанието на пленума на 29 септември, само че точката беше отхвърлена от дневния ред. На 5 октомври пък рецензиите по адрес на " Дума " се развихрили към фотография на първа страница, на която бил почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган. Някой припомнил, че преди време Юри Борисов бил уволнен като основен редактор, откакто поставил на първа страница Вежди Рашидов.

Споровете към рокадата във в. " Дума " са мотив за следващото разгаряне на вътрешно-партийния спор. Няколко месеца откакто бе определена отпред на Българска социалистическа партия през 2016 година Корнелия Нинова инициира промени в устава, с които забрани на известни лица на партията да бъдат избирани за депутати, като вкара 12-годишно ограничаване на самостоятелния престой на партийни членове в Народното събрание. От това пострадаха хора като Янаки Стоилов, Георги Божинов, Георги Пирински, Ангел Найденов, Атанас Мерджанов и други След това Нинова изключи ръководителя на регионалната конструкция на Пловдивска област Георги Гергов от ИБ поради посредническата му роля в загадка среща сред предприемача Сашо Дончев и основния прокурор Сотир Цацаров, както и поради сделки с ГЕРБ зад тила й. Така тя си отвори доста фронтове в необятното управление на Българска социалистическа партия - Националния съвет. Досега обаче, макар някои забележки, Румен Овчаров, да вземем за пример, в никакъв случай не е заставал намерено против нейно решение. Оказва се, че критици има и освен в пленума, само че и в парламентарната група.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР