Представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев смята, че има

...
Представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев смята, че има
Коментари Харесай

Боян Магдалинчев, ВСС: Има опасност от тотално парализиране на работата на цялата съдебна система

Представляващият Висшия правосъден съвет (ВСС) Боян Магдалинчев счита, че има риск от тотално парализиране на работата на цялата правосъдна система, защото няма определени членове от парламентарната квота за новия състав на Съвета, съдиите апелират избора на свои представители, а Конституционният съд (КС) още не се е произнесъл с решение, което може да даде отговори на обстановката. В изявление за той уточни, че занапред членовете на настоящия Висш съдебен съвет ще приказват между тях, с цел да търсят решение на проблема.

" Пленумът на Висш съдебен съвет ще изиска в допълнение пари за издръжката на администрацията на европрокурорите у нас, както и за ремонта на постройката, в която ще бъдат настанени. В момента в бюджета на правосъдната власт такива средства не са планувани ", сподели Магдалинчев.

Ето цялото изявление:

С какво стартира работа Висш съдебен съвет след ваканцията?

- Бюджетът за идната година, както прогнозите за 2024 и 2025 година са към този момент належащи. Върху тях се работи от комисията " Бюджет и финанси " и още в сряда те ще бъдат още веднъж обсъждани.

Имате ли опасения, че в случай че няма устойчиво държавно управление след изборите и остане служебният кабинет, ще би трябвало да работите с 1/12 част от бюджета за тази година?

- Както на всички места, по този начин и в правосъдната система, тази инфлационни процеси ще дадат отражение. Основно върху издръжката. Нека не забравяме, че за тази година Народното събрание (НС) понижи с 28 милиона лв. бюджета за прехрана на правосъдната власт. Впоследствие инфлацията стана още по-голяма. Това не беше планувано. С промените на Закона за правосъдната власт (ЗСВ) по отношение на европейските делегирани прокурори беше предоставено на Висш съдебен съвет да обезпечи издръжката на администрацията на тези прокурори.

Както и постройката за тях, нали по този начин?

- Да, включително и ремонтът на постройката. Това са спомагателни средства, които не са заложени.

Как ще действате освен това състояние?

- Считаме, че е оправдано да желаяме от държавното управление целеви средства за това. До момента не сме декларирали тези пари, тъй като тези промени влязоха в действие от 8 август. Мандатът на този състав на Висш съдебен съвет изтича на 3 октомври. Все още няма решение на Конституционен съд дали той може да бъде продължен, няма и определени членове от парламентарната квота.

Какви опасности има за правосъдната система?

- Все още не сме коментирали това. Чакаме това решение на Конституционен съд. Към този миг е висящо и делото по жалбата за избори на членове на Висш съдебен съвет от квотата на съдиите. То касае шест души. Така 17 души са несъществуващи в състава на идващия Висш съдебен съвет. Ако се одобри, че с приключването на мандата на настоящия състав ние би трябвало да освободим постовете, това значи, че с шестима нищо не може да се случи.

Изтичането на мандата на 3 октомври, без да има избор на нови членове, би било тотално парализиране на работата на цялата правосъдна система. Няма да има кой да гласоподава хонорари, няма да има кой да назначава и освобождава, да реалокира магистрати. Няма да има кой да приготви бюджета на правосъдната система.

Дори Народното събрание да предприеме стъпки по желание на нови членове, то това не може да стане за няколко дни след конституирането му.

- Това е към този момент другата страна. Така или другояче практиката сочи не толкоз бързо протичане на тези процеси.

И въпреки всичко решението на Конституционен съд остава основно?

- Има и различен въпрос – кое е приоритет – мандатността на органа или неговото непрекъснатото действие. Висш съдебен съвет е действен орган, взема решения от стратегическа значимост. Функциите на инспектората са малко по-различни.

Да разбирам ли, че между тях, членовете на Висш съдебен съвет, не сте говорили какво да се прави, в случай че няма решение на Конституционен съд до 3 октомври?

- На този стадий не сме говорили. Частично диалози сред членовете е имало, само че среща в по-голям обсег още не е имало.

Пленумът не е цялостен. Трима души също не са определени от Народно събрание.

- Практиката сподели, че Народно събрание дължи това на доста други институции, освен на Висш съдебен съвет. И Конституционен съд е с повърхностен състав, има сходни проблеми и с други органи. Така може да се получи парализа на редица органи, които се избират от Народно събрание.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР