Представителят на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната

...
Представителят на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната
Коментари Харесай

Украйна проверява информацията за спирането на Starlink близо до Крим

Представителят на Главното разследващо ръководство на украинското министерство на защитата Вадим Скибицки съобщи, че информацията, че милиардерът Илон Мъск е наредил прекъсването на Starlink покрай Крим, с цел да попречи на офанзива с дрон против съветския флот, би трябвало да бъде деликатно тествана, оповестява УНИАН.

Скибицки сподели, че в началото на войната е имало доста разнообразни недоразумения поради невъзможността да се употребява Starlink и огромен брой механически проблеми, свързани с работата на тази система.

Военният напомни, че осведомителната акция, провеждана от Руската федерация, оказва огромно въздействие върху представянето на информацията, само че не отхвърли или удостовери обстоятелството на интервенцията, в която Украйна се опита да нападна съветския флот.

Припомняме, че притежателят на SpaceX Илън Мъск съобщи, че не е лимитирал достъпа на украинската войска до Starlink в анексирания от Русия район Крим, защото мрежата по принцип не е била задействана в този район.

" Въпросните райони на Starlink не са задействани. SpaceX не е деактивирала нищо ", написа Мъск в Х до неотдавна известна като " Туитър ".

Бизнесменът сподели още, че украинските управляващи са му изпратили незабавна молба да задейства Starlink " чак до Севастопол ", само че той е отказал да го направи.

" Очевидно задачата беше да потопят по-голямата част от съветския флот на котва. Ако се бях съгласил с настояването им, SpaceX щеше да взе участие в огромен боен акт и ескалация на спора ", сподели Мъск.

В четвъртък Си Ен Ен заяви, че Мъск сякаш скрито е наредил прекъсването на спътниците Starlink покрай крайбрежията на Крим през 2022 година, за да попречи на украинската войска да нападна съветския флот. Когато украински подводни дронове, заредени с експлозиви, се доближили до Крим, контактът с тях бил загубен и те били изхвърлени на брега, без да причинят вреди, съгласно биография на Мъск, написана от журналиста Уолтър Айзъксън.

Този случай в допълнение изостря въпроса за въздействието на Илон Мъск в световната политика и вероятната етична отговорност, която той носи като притежател на основни софтуерни запаси. Списание New Yorker разгласява публикация през август, в която се твърдеше, че Мъск е имал контакти с съветския президент Владимир Путин, информация, която до този миг не е била доказана без значение.

Според биографа Айзъксън, едно от основните опасения на Мъск била вероятността Русия да схване украинска офанзива като провокация, сходна на офанзивата на " Пърл Харбър ", и да отговори с нуклеарна мощ. При приближение на украинските подводни дронове към Крим, те са изгубили връзка и са били изхвърлени на брега, с помощта на дейностите на Мъск, съгласно книгата.

Само три дни след началото на съветската експанзия в Украйна Мъск даде гратис за сметката на компанията си SpaceX, терминали " Старлинк " на украинската войска.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР