Представителят на Германия в Изпълнителния съвет на Европейската централна банка

...
Представителят на Германия в Изпълнителния съвет на Европейската централна банка
Коментари Харесай

Представителят на Германия в ЕЦБ подаде оставка заради валутната политика

Представителят на Германия в Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) подаде оставка, написа " Файненшъл таймс ".

Вестникът отбелязва, че оставката на Сабине Лаутеншлагер акцентира дълбокото разделяне в ЕЦБ по отношение на неотдавна взетото решение да се охлаби валутната политика и повдига значимия въпрос Германия кой ще избере на мястото на Лаутеншлагер в миг, когато политиките на ЕЦБ за ниски лихви са остро подложени на критика в страната.

От ЕЦБ не оповестиха повода за оставката, а Лаутеншлагер не може да бъде открита за коментар. Но източници, осведомени със случая, разясняват, че тя е усетила, че е настъпило вярното време да се отдръпна, като е показала няколко фактора - не утвърждава валутната политика на банката, завършва спомагателната й роля на банков надзирател и промяната на управлението.

Лаутеншлагер се причисли към Изпълнителния съвет през януари 2014 година с осемгодишен мандат. Тя неотдавна беше сменена като заместник-председател на надзорния съвет към Единния контролен механизъм, който следи най-големите банки в еврозоната. Тя беше на поста пет години.

Нейното отдръпване - единствената жена в 25-членния Управителен съвет на ЕЦБ - се случва няколко седмици преди Марио Драги да сдаде властта на новия ръководител Кристин Лагард на 1 ноември.

По-рано този месец Драги разгласи, че ЕЦБ понижава лихвения % по депозитите до рекордно ниските -0,5% от -0,4% и ще рестартира закупуването на облигации в размер на 20 милиарда евро на месец от ноември. Лаутеншлагер беше една от водещите " ястреби ", които се оповестиха против програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации.

Гуверньорите на централните банки на Германия, Франция, Холандия и Австрия също обществено показаха опозицията си против последното решение на ЕЦБ. Тези страни дружно съставляват повече от половината от Брутният вътрешен продукт на еврозоната.

Лаутеншлагер не е първият представител на Германия, който напуща борда на ЕЦБ поради различия към валутната политика. През 2011 година Юрген Старк подаде оставка като форма на митинг против решението на ЕЦБ да изкупува облигации в отговор на дълговата рецесия в еврозоната. По-рано тази година Аксел Вебер подаде оставка като началник на Бундесбанк, откакто гневно се разгласи против тактиката на ЕЦБ. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР