Представителят на Европейския съюз по външна политика осъди решението на

...
Представителят на Европейския съюз по външна политика осъди решението на
Коментари Харесай

Светът срещу Тръмп: ЕС и Китай осъждат решението да спре финансирането на СЗО

Представителят на Европейския съюз по външна политика осъди решението на президента Доналд Тръмп да спре американското финансиране за Световната здравна организация , оповестява " Таймс оф Израел ".

" Дълбоко скърбя за решението на Съединени американски щати да прекрати финансирането на СЗО ", съобщи в туитър висшият представител Жосеп Борел.

" Няма причина да се оправдае този ход в миг , когато напъните са нужни повече от всеки път , с цел да оказват помощ за преодоляване и намаляване на пандемията ", написа той.

" Само като обединим силите си, можем да преодолеем тази рецесия, която не знае граници . "
 Обвиниха Тръмп в закононарушение против човечеството за решението да замрази парите за СЗО
Обвиниха Тръмп в закононарушение против човечеството за решението да замрази парите за СЗО

Вчера вечерта американският водач разгласи, че Съединени американски щати стопират финансирането за СЗО за интервал от 60-90 дни

Тръмп във вторник упрекна основания в Женева орган, че слага политическата уместност над ограниченията за избавяне на живота и разпореди замразяването на финансирането за " неприятно ръководство " на пандемията .

Китай съобщи в сряда, че е " съществено угрижен " за решението на Съединени американски щати и прикани Вашингтон да извърши отговорностите си по време на коронавирусната рецесия.

" Китай е съществено угрижен от известието на Съединени американски щати да спре финансирането на Световната здравна организация ", съобщи представителят на китайското външно министерство Джао Лицян на постоянен брифинг.

" Настоящата световна епидемиологична обстановка е мрачна. Това е в сериозен миг . Това решение на Съединени американски щати ще отслаби потенциала на СЗО и ще подкопае интернационалното съдействие против епидемията. "

Съединени американски щати и Китай спорят за смъртоносния вирус. " Призоваваме Съединени американски щати съществено да извършват своите отговорности и отговорности и да поддържаме ръководените от СЗО интернационалните дейности против епидемията ", съобщи Джао и добави, че организацията играе " незаменима роля " против пандемията.
 Помпео гледа с вяра към Китай - да показа повече детайлности за ковид
Помпео гледа с вяра към Китай - да показа повече детайлности за ковид

" Това ще избави живот... китайците споделят, че желаят съдействие и ние желаеме това "

Съединени американски щати е най-големият донор на СЗО, предоставяйки 400 милиона $ предходната година . На въпрос дали Китай е подготвен да способства повече за компенсиране на дефицита, в този момент, когато Съединени американски щати стопират финансирането, Джао съобщи, че Пекин е дал 20 милиона $.

" Китай постоянно е подкрепял водещата роля на СЗО в интернационалната битка против епидемията... Китай ще прегледа съответните въпроси според от потребностите на обстановката ".

Германия осъжда решението на Съединени американски щати , а външният министър Хайко Маас разяснява, че " да обвиняваш другите не оказва помощ, вирусът не знае граници ".

" Една от най-хубавите вложения е укрепването на Организация на обединените нации , на първо място недофинансираната СЗО ... в създаването и разпространяването на проби и ваксини. "

Преди това Маас подлага на критика реакцията на администрацията на Тръмп на вирусна рецесия. В изявление за " Шпигел " предходната седмица той сподели, че " в реалност няма спор, даже в Съединени американски щати, че доста от ограниченията бяха подхванати прекомерно късно ".
 Германия упреква Съединени американски щати за мудни реакции и нападателна политика
Германия упреква Съединени американски щати за мудни реакции и нападателна политика

Маас предизвести, че може да си навредят на доставките и следи модела America First

Министърът на външните работи на Ирландия Саймън Ковини сподели, че решението е " непростимо " неприятно .

" Това е непростимо решение в разгара на световната пандемия. Толкова доста уязвими групи разчитат на СЗО - съзнателно подкопаване на финансирането и доверието в този момент е шокиращо . Сега е време световното водачество и единение да избави живота, не е време за разделяне и обвинявания ".

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс , който неотдавна се отдръпна от борда на компанията, с цел да се концентрира върху филантропията и чиято фондация Бил и Мелинда Гейтс даде обещание до 100 милиона $ за ограничение на пандемията, съобщи, че решението на Тръмп е " толкоз рисково, колкото звучи ".
 Русия скастри
Русия скастри " егоистичния " ход на Тръмп да спре финансирането на СЗО

" Проявление на доста егоистичния метод на държавното управление на Съединени американски щати към пандемията "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР