Представителят на държавата досега не е пратил нито един отчет

...
Представителят на държавата досега не е пратил нито един отчет
Коментари Харесай

”Демократична България” поиска държавата да поеме оперативния контрол над ”Лукойл”

" Представителят на страната до момента не е пратил нито един доклад до българското държавно управление. Няма индикация, че изобщо си прави работата ", разяснява Мирчев и разясни в отговор на въпрос, че представителят на страната Красимир Първанов е представител на така наречен златна акция, а оперативната връзка с него минава през министъра на енергетиката.

По думите на депутата в Румъния е имало същият проблем с рафинерията на " Лукойл ", само че компанията към този момент плащала налози. Според Ивайло Мирчев съмненията са, че у нас " част от държавните институции са били обичайно подтиквани от разнообразни лица ", само че това нямало по какъв начин да се потвърди.

Мирчев изясни със " комплицирана геополитическа, комплицирана енергийна обстановка, обстановка на цялостен форсмажор " от " Демократична България " да желаят основаването на парламентарна комисия, която да прегледа активността на " Лукойл " в България.

Ивайло Мирчев не знае за срещи на вицепремиера и финансов министър Асен Василев с " Лукойл ", за каквито приказва Делян Добрев от ГЕРБ. " Нямам информация за такива срещи, на мен това ми звучи като нечиста сделка ", означи той.

Мирчев дефинира като " извънредно политическо двуличие " опитите на някогашния енергиен министър в първото държавно управление на Бойко Борисов да присвои тематиката за " Лукойл ", тъй като по думите му по времето на ръководството на ГЕРБ " Лукойл " също не е плащала налози. " Не съм чул нито един път в тези 12 години ръководство на ГЕРБ, в които Бойко Борисов поддържаше своя огромен другар Валентин Златев, Делян Добрев да повдига тематиката за неплащането на налозите от " Лукойл ", разяснява той и добави, че при ръководството на Борисов " Лукойл " не е плащала налози и е била трансфорат в монополист и във връзка с данъчните хранилища в България и е била унищожена конкуренцията при горивата, в това число посредством нефункциониране на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

По отношение на настояването на " Демократична България " за промяната на Комисия за защита на конкуренцията Мирчев сподели, че това е залегнало в съдружното съглашение, само че поради образувалото се ново парламентарно болшинство и възможното рухване на държавното управление, това надали ще се случи, а може и да стана по този начин, че новото болшинство сред ГЕРБ, Движение за права и свободи, " ИТН " и " Възраждане " може да назначи новия състав на Комисия за защита на конкуренцията.

" Цените на горивата в България могат да бъдат доста по-ниски, в това число с промяна в данъчните хранилища, каквато законодателна самодейност има от " Демократична България ", увери депутатът.

Във връзка с идния избор на съмнение към държавното управление тази седмица Мирчев разяснява, че задача на премиера е да обезпечи поддръжка. " Ако не бъде обезпечена, отговорността за това, което ще се случи оттук насетне в България, е на новата коалиция ", акцентира той.

В петък " Демократична България " предложи законопроект за смяна на Закона за акцизите и данъчните хранилища, който съгласно тях би понижил цените на горивата поради повишение на конкуренцията. Новите текстове плануват всеки, който има склад с горива, да заявява пред митниците до 19 часа всеки ден свободните пазарни потенциали. На идващия ден сутринта митниците пък да оповестяват тези данни. Така щели да се покачат прозрачността, конкуренцията и вноса, което ще докара до спад на цените.

Като други стъпки за поевтиняване на горивата от " Демократична България " показаха промяната на състава на Комисия за защита на конкуренцията, промяна на представителя на страната в " Лукойл Нефтохим " и основаване на комисия в Народното събрание, която да ревизира работата на бургаската рафинерия.

Още в края на януари енергийният министър Александър Николов разгласи, че държавният представител в петролната рафинерия в Бургас Красимир Първанов не отчитал активността си пред Министерството на енергетиката. Тогава Първанов настоя, че не е задължен да дава доклади и документи от работата на надзорния съвет, в случай че това не бъде поискано от министъра. Той уточни, че ще упорства за среща с Николов, с цел да му изясни по какъв начин тъкмо стоят нещата, тъй като съгласно него министърът или не е наясно, или е измамен.

Първанов беше определен като представител на държавната златна акция в петролната рафинерия на 31 май 2017 година. Тогава той беше зам.-министър на енергетиката, само че през март 2019 година бе освободен от поста поради разгорелия се " Апартаментгейт ". Той бе намесен и в абсурда напролет на 2011 година с подписано от него като шеф на НЕК допълнение към контракта за градежа на АЕЦ " Белене ", за което не е имал министерско позволение. Заради това беше уволнен. Въпреки отстраняването му през 2019 година като зам.-министър на енергетиката Първанов остава в надзора на " Лукойл Нефтохим ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР