Представителите на УНИЦЕФ и Държавния секретариат по миграция на Конфедерация

...
Представителите на УНИЦЕФ и Държавния секретариат по миграция на Конфедерация
Коментари Харесай

От УНИЦЕФ посетиха единствения в България кризисен център за непридружени деца чужди граждани

Представителите на УНИЦЕФ и Държавния секретариат по миграция на Конфедерация Швейцария посетиха единствения в България Кризисен център за непридружени деца непознати жители и деца бежанци в риск, ръководен от Община Русе.


Посещението в Русе е част от мониторинговата аудиенция на Държавния секретариат по миграция на Конфедерация Швейцария в България и Румъния, като част от партньорството с УНИЦЕФ по план „ Подобряване на поддръжката и интеграцията, системата за грижи и протекция на децата бежанци и мигранти в страните от Европейски Съюз “.


При срещата заместник-кметът Енчо Енчев и шефът дирекция „ Хуманитарни действия “ Катя Петрова разискаха с гостите редица проблеми, свързани с възстановяване на съдействието на институции и цивилен организации на локално, районно и национално равнище. На нея участваха Александър Швален – шеф „ Финансови стратегии “ към Държавния секретарият по миграция, Матю Буярд и Орели Хадид– съветници в дирекция „ Финансови стратегии “ към Държавния секретарият по миграция на Конфедерация Швейцария, и представители на УНИЦЕФ – Гузал Камалова – програмен шеф „ Закрила на детето “, Регионален офис, Дани Колева – програмен шеф „ Закрила на детето “ и Лора Войнова – програмен координатор.


Ръководството на Община Русе срещна гостите със основаната организация за работа на терен от администрацията от март 2022 година за посрещане, настаняване и поддръжка на украинските жители, разселени в резултат на военните дейности. Засегната бе тематиката за 24–часовите наряди на чиновници и доброволци в разкрития от Община Русе Център за поддръжка на украински жители на Централната ЖП гара, както и дежурствата на терен в Граничен контролно-пропусквателен пункт - Дунав мост.


Предвид честите случаи на задържане от органите на реда на непридружени деца непознати жители на русенската граница и неналичието на подобаваща услуга за тяхното настаняване, бяха подхванати дейности от Община Русе за откриване на нова обществена услуга. Кризисният център за непридружени деца непознати жители и деца бежанци в риск е държавно делегирана активност с потенциал 16 деца, която стартира да действа от 1 ноември 2022 година


Заместник-кметът показа за компликациите, провокациите и методите, които екипът ползва по отношение на потребителите. Персоналът цели обезпечаване на оптимални условия за отбрана на правата и ползите на децата и реализиране на крайната цел – събирането им с биологичното им фамилии, според Закона за протекция на детето и Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето.
Чуждестранните посетители останаха впечатлени от изискванията в Кризисния център, както и позитивната настройка на децата, което е резултат от работата на екипа на услугата, както и на всички органи и системи на локално равнище.


Представителите на УНИЦЕФ и Държавния секретариат по миграция на Конфедерация Швейцария високо оцениха опита и положителната процедура на Община Русе в областта на обществените услуги, както и работата с непознати жители.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР