Представителите на Репортери без граници Кристоф Делоар и Полин Аде-Мевел

...
Представителите на Репортери без граници Кристоф Делоар и Полин Аде-Мевел
Коментари Харесай

"Репортери без граници" осъди натиска на властта над "Капитал" и "Дневник"

Представителите на " Репортери без граници " Кристоф Делоар и Полин Аде-Мевел се срещаха през предходната година с българския министър председател и президент, с цел да изразят мощното си терзание от неприемливото отношение на страната към българските медии

© Юлия Лазарова Международната организация " Репортери без граници " осъди запора на банкови сметки и други активи, които българската комисия за конфискация на нелегално добито имущество наложи на един от издателите на " Капитал " Иво Прокопиев и изпълнителната директорка на " Икономедиа " Галя Прокопиева.

" Репортери без граници " осъжда възходящия политически напън върху главната самостоятелна медийна група [в България] Икономедиа, издател на " Капитал " и " Дневник ", откакто персонални банкови сметки и персонални активи на Галя и Иво Прокопиеви бяха запорирани ", се споделя в публично изказване на интернационалната организация. Според нея това се прави от политически следени органи, които желаят да изместят общественото внимание от протичащия се сега скандал за търговия с въздействие в хазартния бранш. " Репортери без граници " считат още, че това е " отговор на журналистически следствия, които разкриват неприятни истини за случаи на корупция в България ".

#Bulgaria @RSF_inter denounces the increasing political pressure against the main independent media group @economediabg, publisher of @CapitalBg and @dnevnik after private bank accounts and some private assets of CEO @galyapro & founder @IvoProkopiev were frozen pic.twitter.com/K0ZlKIqjiN
- RSF in English (@RSF_en) May 22, 2020
Организацията с изключение на приветства решението на Европейската комисия да продължи мониторинговия механизъм над България, защото няма никакъв прогрес в битката с корупцията. " Натискът над самостоятелните медии е част от същия проблем с използването на господство на закона ", безапелационни са от " Репортери без граници ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Повод за тази реакция е решението на КПКОНПИ от началото на тази седмица да внесе искова молба в Софийски градски съд против Иво Прокопиев и Галя Прокопиева, за " лишаване на нелегално добито имущество ", с цена на желае 451 476.59 лева Това става малко по-малко от два месеца, откакто комисията, ръководена от предходния основен прокурор Сотир Цацаров разгласи, че ще го направи.

" За последните пет години на всеки два-три месеца против нас се редуват или офанзива от прокуратурата, или офанзива от КПКОНПИ против имуществото, или физически закани. За многообразие понякога се провежда вандализъм или обири на имущество на някоя от компаниите, в които сме вложили ", написаха тогава Галя и Иво Прокопиеви. Тяхното пояснение на протичащото се беше че " в разгара на корона рецесията тайфа самозабравили се, маскирани като бранители на държавния интерес, върлува из страната ".

" По никое едно от производствата, касаещи Иво Прокопиев и Галя Прокопиева, не са претендирани и предприемани каквито и да е дейности по реда на ЗПКОНПИ, свързани с издателската им активност и с имущество, принадлежащо на " Икономедиа " АД ", категорично съобщи комисията на Цацаров при формалното известие. Същият мотив беше употребен преди време и от предходния ръководител на комисията - подалият оставка след скандал с съмнения за нелегално добито имущество Пламен Георгиев. Неговите изказване, че няма запор върху компанията, която издава " Капитал " и тя може да бъде незабавно продадена, бяха изтълкувани като непосредствено предложение от властта и хората, които я управляват, че същинската причина за тази акция е самостоятелната позиция на медиите от групата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР