Представителите на екокоалицията За да остане природа в България“ напуснаха,

...
Представителите на екокоалицията За да остане природа в България“ напуснаха,
Коментари Харесай

Екопротестите продължават, в комисията по околна среда се скараха

Представителите на екокоалицията „ За да остане природа в България “ напуснаха, съвещанието на парламентарната комисия по околната среда и водите, на което трябваше да се стигне до единодушие за Закона за биологичното многообразие. В комисията стана скандал, природозащитниците си потеглиха, като оповестиха, че митингите не престават. Следващият ще бъде на 7 юли (вторник).
Андрей Ковачев от " За да остане природа в България " съобщи, че е необходим нов работещ закон, а актуалните оферти за " Натура 2000 " би трябвало да отпаднат. Тома Белев пък акцентира, че животните не признават административни граници и е необходим характерен метод, а съгласно Европейска комисия не управляваме екодирективата за биоразнообразие вярно. " Министерство на околната среда и водите предложило корупция на едно гише, тъй като се концентрира всичко в ръцете на министъра ", означи Белев.
Доц. Петър Шуролинков от Националния природонаучен музей сподели, че във философията на Закона за биологичното многообразие научният метод би трябвало да бъде определящ и водещ за запазване на биологичното многообразие в България. Според него в противоположен случай страната ще изпадне в доста сериозен прорез с европейските наставления.
На думите му реагира остро един от участниците в полемиката, който се показа като притежател на земя, и заприказва за имотни терористи.
Учените и неправителствените организации упорстват в проектозакона да бъде обезпечен научният метод при ръководството на предпазените зони. Освен това не са съгласни със съсредоточаването на съвсем цялата власт за решения в ръцете на министъра на екологията.
След митингите предходната седмица от ГЕРБ обявиха, че няма да поддържат предложенията на НФСБ, които желаят притежатели на земи да вземат участие в ограниченията, които ще бъдат прилагани в техните имоти и земи в " Натура " 2000 ". “Не виждам нищо неприятно в това. Нали тъкмо това е демокрацията да има повече отзиви, разисквания от всички страни, които са наранени. Изведнъж обаче те са изключени. Когато сложим въпроса за тяхното право да разискват какви ограничения ще бъдат прилагани в техните земи, зелената хунта става, фръцка се и напуща. Казват, че ще вършат митинги. В същото време ГЕРБ споделят, че няма да одобряват непосредствено предложенията, без разискване, без коментар. Това става сега. Затова първоначално започнах, че някаква форма на психическо отклоняване наблюдавате тук чисто в политически проект ", разяснява водачът на НФСБ Валери Симеонов.
Според министъра на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро (НФСБ), новият метод за ръководство на предпазените зони у нас - цялата власт за това да е у него - било за да се реализира по-пълно осъществяване на двете природозащитни директивни на Европейски Съюз. Това били последните трендове.
" Защита на природата принудително няма по какъв начин да стане ", съобщи той, и означи, че актуалната нормативна уредба не може да реши всички проблеми.
" В огромна част от изявленията на полемиката за биологичното многообразие имаше политически послания и не преставам да не отстъпвам за позицията за градивен и експертен метод ", разяснява след съвещанието ръководителят на Комисията по околна среда и води и народен представител от ГЕРБ Ивелина Василева.
Вижте още:
Стотици природозащитници бранят „ Натура 2000 “ от екоминистерството (ВИДЕО)
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР