Представителите на бизнеса у нас са оказали да присъстват на

...
Представителите на бизнеса у нас са оказали да присъстват на
Коментари Харесай

Няма мафия в енергетиката отсече Теменужка Петкова

Представителите на бизнеса у нас са оказали да участват на среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Това съобщи пред bTV отрасловият министър.

" Електрическата сила има своята цена. Когато приказваме за дребните компании и битовите консуматори, те вземат участие на енергийния пазар, а цената се дефинира от КЕВР. Големите компании са на свободния пазар още от 2013 година Естествено цената на свободния пазар ще се дефинира от търсенето и предлагането. Това, което се случи с българския бизнес, ние организирахме срещи, само че за моя изненада, бизнесът отхвърли да участва. "

Петкова не се съгласи с квалификацията на бизнеса, че в енергетиката работят мафиоти.

" Със сигурност няма идеална среда и има доста неща, които би трябвало да бъдат усъвършенствани. Работим в бранша да има ред ", по този начин министър Петкова разяснява има ли корупция в бранша.

Коментара на Петкова идва в отговор на изказванията на ръководителя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев.

На конференция на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), която се организира на 22 януари във връзка със спекулативното нарастване на цената на тока за бизнеса, Домусчиев съобщи, че като се приказва за държавната енергетика, мъчно може да се каже нещо хубаво. " Трудно може да се преструктурира такава мафиотска организация ", отсече тогава Домусчиев.

По думите му страната би трябвало първо да зарежда личните си потребности, " преди да стартираме да изнасяме, тъй като тези потребности обезпечават на промишлеността и по-високите заплащания. След това би трябвало да мислим по какъв начин да подаряваме тази сила ".

Припомняме, в хода на срещата изпълнителният ръководител на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев съобщи, че българската енергетика има свръхвъзможности, в това време търсене няма, а цените се повишават. По думите му това е икономическа шизофрения, която се дължи на неприятно и порочно ръководство.

Вчера Петкова беседва с посланика на Турция у нас Хасан Улусой. На срещата двамата разискаха опциите за експорт на електрическа енергия от България за Турция.

Петкова посочи, че по този начин и не е станало ясно кои са тези компании, които оферират 120-140 лева на мегават в случай, че цената е към 76 лева Тя изрази удивление, че бизнесът не е сезирал Комисия за защита на конкуренцията за тези цени, а за монополно състояние на АЕЦ " Козлодуй.

Припомняме, на 25 януари от Асоциацията на организациите на българските работодатели сезираха Комисията за защита на конкуренцията за цените, избрани на пазарите за търговия на едро с електрическа енергия.

За АЕЦ " Белене " Петкова посочи, че дебатът занапред следва. Има сериозен инвеститорски интерес от огромна китайска компания, само че няма съществени договаряния, тъй като още няма решение на втората централа.

" С измененията в енергийния бранш у нас и в Европа би трябвало да сме уравновесени, с цел да защитим своята енергийна сигурност ", безапелационна беше тя.

" Не можем да продадем оборудването без конструктура на плана, а той е Росатом. До този миг в плана са дадени 3 милиарда лева Трябва да решим по какъв начин този запас да бъде употребен ", съобщи още тя. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР