Представителите на Българската православна църква няма да участват в събитията

...
Представителите на Българската православна църква няма да участват в събитията
Коментари Харесай

Експертите: Трябва ли БПЦ да участва в посещението на папата в България?

Представителите на Българската православна черква няма да вземат участие в събитията по време на визитата на папа Франциск. Според журналистът журналистът Горан Благоев, откакто анатемите и схизмата по отношение на католическата черква са вдигнати през 1964/5 година БПЦ няма причини да отхвърля присъединяване.
Благоев и Кирил Карталов, член сътрудник на Папския комитет за исторически науки във Ватикана и учител в Миланския католически университет бяха посетители на предаването " Още от деня ".

Горан Благоев, публицист: Има апостолско обръщение още от времето на Апостолите, ранното християнство. Молитвата с еретици не се разрешава. Но тук се пита задачата католиците еретици ли са откакто 1964-65 година един цариградски патриарх и един папа подвигат анатемите и поставят завършек на схизмата, която е разделяла Източната и Западната черква от 1054 година до 20. век. Тоест, в 21. век ние да се позоваваме на догми, които ни не разрешават молитва с еретици е малко необичайно. И тук незабавно желая да попитам и да задам този въпрос, който необичайно никой от решението на Синода до в този момент не го е сложил в общественото пространство, в случай че католиците са еретици, за какво Българската православна черква, Средно и Западно европейската епархия употребява католически църкви за богослуженията на нашите православни общности в Италия, в Испания, в Португалия и във Франция?Кирил Карталов, учител в Католическия университет в Милано: Да си представим, в случай че Светият синод на Българската православна черква беше приела да се направи тази молитва за мир, какво щеше да се случи, какъв щеше да бъде отзвукът както за нас българите, по този начин и в интернационален проект. Като историк се сетих за една мисъл, която папа Ронкали когато е бил тук през 1925 година за първи път апостолически визитатор, споделя след първата си среща в Светия синод: " Това посещаване в действителност е израз на нашето огромно отношение на единение ". В отговор на тези думи, Врачанският тогава митрополит Климент споделя следното: " Това посещаване, монсеньор, ни е пре скъпо, тъй като пред очите на толкоз доста, които в България нямат религия и употребяват всеки комфортен случай като опция за сензация, демонстрира по какъв начин заварката сред състрадание и единодушие сплотява представителите на една и съща вяра - Христовата ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР