Представителите на българите от Западните покрайнини днес си припомниха най-мрачните

...
Представителите на българите от Западните покрайнини днес си припомниха най-мрачните
Коментари Харесай

Арестуваха превантивно българи в Западните покрайнини по време на визита на Вучич

Представителите на българите от Западните околности през днешния ден си припомниха най-мрачните дни от сръбската окупация през последните 120 години, съобщи на БГНЕС.

По време на визитата на сръбския президент Александър Вучич в Босилеград и покрайнините бяха арестувани и отведени в полицията водачите на локалните българи и членове на Културния информативен център. Това бе първа аудиенция на сръбски държавен глава от 97 години насам.

По време на речта си в Босилеград Вучич безусловно сподели следното: „ Радвам се, че няма разлика сред сърбите и българите по метода, по който живеят и че чувствате метода, по който се отнася страната към Вас. Той благодари и похвали кмета на града Владимир Захариев, който се трансформира в главно оръдие на полицейската принуда против българите в района. „ Той ще бъде на власт до момента в който е жив “, сподели още Вучич.

„ Бях задържан аз и жена на име Даниела – тя е академик, професор. Бях арестуван към 10 ч. сутринта, тъй като имах няколко плаката, които желаех да покажа на Вучич “, сподели Димитър Димитров пред Агенция БГНЕС.

Той описа още, че е бил арестуван в ареста, където е чакал 30-40 минути без никой нищо да му каже. След няколко часа бил пуснат, откакто визитата на Вучич завършило.

„ Преди 20-30 дни ми споделиха служителите на реда да не носим плакати, на които написа, да вземем за пример: „ Западните околности нямат нищо общо със Сърбия “. С това съм бил нарушавал териториалната целокупност на Сърбия и така нататък Това беше предходният диалог, преди 20 – 30 дни. Но в този момент стартира „ за какво на 3 март съм поставил знамена към паметника на Левски? “, ами тъй като е 3 март, тъй като е най-хубав държавен празник на България и по тази причина го сложих. Независимо от това къде живеем, ние би трябвало да си пазиме нашата българска идея и да не се срамим от този български празник, нали? “, съобщи Димитър Димитров.

„ Какво да ви кажа? Нали знаете, полицейски работи. Това е единствено да ме задържат повече и повече, да не мога да отида при Вучич, най-малко да му покажа плакатите. И след едно известно време един от служителите на реда сподели, че поради тези флагове, които съм поставил на 3 март, може би ще отида на съд и така нататък Той непрекъснато говореше с някаква Лиляна Петрович, която е областен прокурор от Владичин хан. Тя дали му е обещавала да пристигна тук в този момент или по кое време, по какъв начин, аз не чух те какво приказват. Горе-долу по този начин приключи диалогът. Обаче влиза един от техните и вика: „ Готово, отиде си Вучич. Хеликоптерът излетя, отиде си Вучич. “ И значи задачата им беше реализирана – да не мога да покажа тези транспаранти “, съобщи още Димитър Димитров.

Той сподели, че плакатите са били с надписи: „ Добър ден! Съюз на българските общини “, „ Докога Западните околности ще бъдат колония и комфортен резерват на Република Сърбия? “, както и „ Вучич, върни ми открадната пенсия! “. „ От 2014 до 2018 година към 1200 евро ми дължат и би трябвало да ми ги върнат. Но щом към този момент започваме да приличаме на Северна Корея, какво да ви кажа – тук, че е доста сложен животът “, показа още Димитър Димитров.

„ Тези, които водят страната, това са основните виновници, че те по този начин се отнасят. Държат постоянно мека позиция, вместо да се извика сръбският дипломат. Да пристигна тук и да види сръбският дипломат кой какво е правил и за какво. Това са дипломатическите действия. Никой не се интересува от нас. Вече станахме 3 хиляди. Да пристигна дори тук в понеделник, в случай че желае и да се види какво става. Ако са България и Сърбия положителни другари, за какво на 3 март да им пречат тези знамена, които съм поставил, български. Защо? Ако бях поставил съветски, нямаше да им пречи. Ама тъй като са български…, те се плашат, нали ви споделям, не можем да възвърнем самочувствието на народа си, 10 индивида не можем… “, показа още Димитър Димитров.

Председателят на КИЦ-Босилеград Иван Николов единствено преди 10 дни съобщи пред БГНЕС, че „ изтощеното българско малцинство, което напълно незаслужено бе оставено в Сърбия след разпадането на Югославия, няма късмет против озверелия сръбски шовинизъм “.

„ Наивно е да се чака благосклонност от ония, които десетилетия наред съсипваха българските общини, че тъкмо в този момент ще дойдат да ги оправят. Илюзиите с демократизацията на българското малцинство и решаването на проблемите в сръбските институции не сработиха. Европейските козове, каквито бяха недоволства в сръбските и българските институции, в европейските институции, отчетите за напредъка на Сърбия за участие в Европейски Съюз, Платформата за отбрана на правата на българското малцинство, европейските начинания за преосмисляне на предишното, стратегиите за трансгранично съдействие и прочие, също са бити карти. Ето за какво българските партии, изхождайки от участието на България в Европейски Съюз, в навечерието на изборите би трябвало да се нареждат по въпроса за българите в Западните околности, а по-късно и да обединят напъните си за образуване на народен и общоевропейски проект за тяхното избавяне. Това освен е въпрос на морал и народен дълг, това е обвързване, което произлиза от българското еврочленство и България би трябвало да го направи освен тъй като сме българи, а тъй като сме хора изпаднали в тежка филантропична злополука. От опит знаем, че несвършената работа през днешния ден, ще ни застигне неведнъж умножена в бъдеще, освен това в най-неудобното време. Както да вземем за пример в казусът с Македония “, сподели още тогава Иван Николов.

Само преди месец по време на визитата си в София по покана на Румен Радев Александър Вучич призна, че подслушва и следи всичко, което вършат от Културния информативен център в Босилеград. До момента няма никаква реакция нито от външно министерство, нито от страна на Румен Радев, който бе хазаин на срещата.

Босилеград е най-бедната община на европейския континент. За по-малко от 100 години българите в Западните околности от над 150 000 се стопиха на към 18 000.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР