Представители от "Има такъв народ" се явиха на консултации при

...
Представители от "Има такъв народ" се явиха на консултации при
Коментари Харесай

Има такъв народ на консултации при президента

Представители от "Има подобен народ " се явиха на съвещания при президента Румен Радев за връчване на мандат за сформиране на ново държавно управление в границите на сегашния парламент.

При президента отидоха Станислав Балабанов, Ива Митева и Тошко Йорданов.

До там се стигна откакто кабинетът на Кирил Петков беше свален с избор на съмнение.

"Консултациите се правят в каскада от рецесии. Това изисква отговорно деяние освен в народен, само че и в интернационален проект, значи амбициозна, единна външна политика, с цел да отстояваме ползите си и да не допуснем България да остане в периферията на Европейски Съюз ".

С тези думи президентът Румен Радев се обърна към представителите на партията.

"Надявам се да извличате поука от миналата година. Не мога да не отбележа Вашата поредна позиция при отстояване на националния интерес по въпроса с РСМ, по тази причина чакам и Вашето отговорно отношение при договарянията за сформиране на държавно управление. Сложна е обстановката в Народното събрание, нужни са старания за сформиране на държавно управление, от руга страна са нужни дейности за приемането на значими закони за ПВУ и Бюджета ", добави Румен Радев.

"Президентската институция постъпва отговорно в миг на серпантина от рецесии . Това не се осъзнава от част от политическите партии сега. Вашата роля сега е извънредно значима и е радостно, че го осъзнавате и не се криете зад някой различен ".

С тези думи Тошко Йорданов от Има Такъв Народ се обърна към президента Румен Раден по време на консултациите.

"Благодаря за оценката, че сме поредни, тъй като в политиката през днешния ден всеки се върти оттова, откъдето духа вятъра. Ще употребявам малко безочливо обстановката да Ви помоля да разсекретите оня КСНС, с цел да се види кой лъже. Лицемерието и лъжата са метод на другарство, по тази причина е значимо българите да знаят кой лъже. На КСНС не се сподели нищо значимо, само че около него се изрекоха доста неистини ".

"Не считаме, че президентството и президента са мафиоти, тъй като другояче всички ще имаме срещи с мафията. Когато бъдем поканени на договаряния, ще отидем, само че не непременно ", добави Йорданов.

Президентът Румен Радев от своя страна означи, че е добре да се знае истината, само че държи всеки един човек в този съвет да може да изкаже свободно своето мнение.

"Разсекретил съм стенограми за КТБ едвам откакто изпратих искане до всеки да каже дали е склонен. Не желая да се компрометира свободата на изложение при идващите КСНС ", сподели президентът.

"Големият грях във връзка с българската политическа класа е, че не помниха македонските българи ", акцентира той.

"Това го няма нито в Договора, нито в Рамковата позиция, нито във ветото, наложено от ГЕРБ през 2020 година Темата за РСМ като страна, която дискриминира нашите сънародници, стартира да се приказва през предходната година от мен. Проблемът не е двустранен, а европейски, тъй като визира Копенхагенските критерии, дискриминирането на човешките права. Тогава беше създадена от служебното държавно управление програмата 5 плюс 1. Оттогава потегли разбирането на всички водачи в Европейски Съюз, че този въпрос би трябвало да бъде решен ".

"Основното искане би трябвало да бъде смяна на Конституцията, тъй че македонските българи би трябвало да бъдат вписани в нея. Поставих изискването това да бъде наложително за започване на договарянията. Тогава единствено Има Такъв Народ ме поддържа в това. Нашата политическа класа одобри този метод едвам, когато той пристигна посредством президента Макрон. Благодарен съм на Макрон и френското председателство, че това беше заложено. Френското предложение е оформянето на преговорната рамка. Решението за включване на българите е европейски метод. Френското предложение подсигурява човешките права. Изкореняването на езика на омразата и механизмите за тяхното премахване се намират в Протокола. Ако бяхме създали нещата още при започване на Френското председателство, щяхме да имаме по-добър Протокол. Радвам се, че Европа одобри тази позиция и застана зад своите правила ", добави Радев.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР