Представители от 14 европейски държави се събират днес в София,

...
Представители от 14 европейски държави се събират днес в София,
Коментари Харесай

Изследователи от 14 държави в ЕС обсъждат в София рисковете и възможностите пред европейските медии - Медии

Представители от 14 европейски страни се събират през днешния ден в София, в границите на плана Mediadelcom - " Критично проучване на медийните опасности и благоприятни условия за делиберативна връзка: Сценарии за развиване на европейския медиен пейзаж ", оповестяват уредниците.

Проектът е подсилен от програмата на Европейски Съюз за финансиране на научни проучвания и нововъведения " Хоризонт 2020 ". В него вземат участие 17 екипа от Австрия, България, Германия, Гърция, Естония, Италия, Латвия, Полша, Румъния, Словакия, Унгария, Хърватия, Чехия и Швеция.

Българският екип, формиран от млади учени, е с началник проф. доктор Лилия Райчева, учител в СУ " Св. Климент Охридски “. В срещата ще взе участие и членът на консултативния съвет проф. Даниел Халин от университета в Сан Диего, Калифорния, един от най-известните откриватели на актуалните медийни системи.

Mediadelcom стартира през март 2021 година и продължава до март 2024 година, като се координира от университета на Тарту (Естония). Целта е да се създаде инструмент за диагностика (модел за създаване на голям брой сценарии) за политици, преподаватели, органи и институции, медийни специалисти и публицисти, който разрешава да се реализира цялостна оценка на рисковете и опциите по отношение на делиберативната връзка и надлежно - общественото доближаване в Европа. При делиберативната връзка се артикулират и изслушват разнообразни хрумвания. Решенията се вземат след рационална полемика. Медиите могат да поддържат капацитета на обществото в тази посока, като дават правилни обстоятелства и провокират разговор и рационална полемика сред другите обществени групи.

Участниците в срещата в София ще бъдат приветствани от декана на Факултета по публицистика и всеобща връзка на СУ проф. доктор Веселина Вълканова. В рамките на форума, от 12 до 16 септември, ще бъдат разисквани междинните резултати от проучванията и главните заключения в четири области - правна и регулаторни процедура, трендове в публицистиката, медийни консуматори, медийни пълномощия и просветеност. Ще бъде разисквана и бъдещата изследователска и публикационна активност на участниците в плана.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР