Представители на японското правителство казаха днес на специален брифинг за

...
Представители на японското правителство казаха днес на специален брифинг за
Коментари Харесай

Япония още търси решение за замърсената вода във Фукушима

Представители на японското държавно управление споделиха през днешния ден на специфичен брифинг за дипломати, че към момента обмислят разновидности за справяне със нечистата вода в претърпялата повреда токийска атомна електроцентрала Фукушима, на фона на безпокойството, че тази вода може да бъде изхвърлена в океана, съобщи Ройтерс.

Голяма маса нечиста вода - повече от един милион тона към месец август, се натрупа в АЕЦ, мощно развалена през 2011 година от земетресение и цунами. Операторът на АЕЦ Фукушима, "Тепко " (Tepco) се пробва да охлади разтопените горивни пръти, като ги облива с вода. "Тепко " сподели, че към средата на 2022 година към този момент ще е изчерпал резервоарите, в които съхранява тази вода.

Днешната среща беше предшествана от предходна през август, на която държавен екип от специалисти търсеше способи за позволи казуса с водата. Окончателното решение на държавното управление ще бъде учредено на отчет на този експертен екип.

Запитан от посланик по кое време се чака да бъде готово експертното мнение, представител на японското държавно управление сподели, че няма строго избран краен период.

На днешния брифинг участваха 27 дипломатически представители от 22 страни и райони, в това число Южна Корея и Съединени американски щати. На брифинга не е имало излагане на претенции или митинги, беше обявено на последвала конференция.

"Имайки поради прозрачността, Япония ще продължи да обезпечава на интернационалната общественост информация (за обстановката във Фукушима) ", сподели ръководителят на отдела за интернационално съдействие в японското Министерство на външните работи Коичиро Мацумото при започване на брифинга, на което участваха и публицисти.

Срещата се организира, откакто Южна Корея, въвлечена в търговски и териториални разногласия с Япония, предишния месец извика върховен представител на японското посолство в Сеул, с цел да желае информация за японската позиция по отношение на нечистата вода във Фукушима.

Представител на японското външно ведомство обаче акцентира пред публицисти, че от злополуката през март 2011 година е имало повече от 100 брифинга за дипломати.

В АЕЦ Фукушима обработената, само че радиоактивна вода се съхранява в над 100 резервоара, съобщи Асошиейтед прес.

Според специалисти, тези резервоари съставляват риск от наводняване и радиация и затрудняват напъните за обеззаразяване. Те предлагат следено изтичане на тази вода в морето, само че локалните поданици се опълчват на това.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР