Представители на трите страни се събраха за първи път от

...
Представители на трите страни се събраха за първи път от
Коментари Харесай

Турция непреклонна за членството на Финландия и Швеция в НАТО

Представители на трите страни се събраха за първи път от ноември през вчерашния ден в опит да разрешат противоречивите по сред си въпроси. Швеция дефинира срещата като стъпка напред, без значение от неналичието на съответни резултати.

Докато 28 от 30-те съдружници на НАТО бързо утвърдиха присъединението на Швеция и Финландия към алианса, парламентите на Турция и Унгария към момента не са утвърдили кандидатурите им за участие.

Анкара, Стокхолм и Хелзинки подписаха меморандум, очертаващ стъпките, които страните ще подхващат, с цел да отговорят на опасенията на Турция по отношение на износа на оръжия и тероризма на срещата на върха на алианса в Мадрид предишното лято, когато водачите на НАТО взеха решение да поканят Швеция и Финландия да се причислят.

Но макар измененията в политиката във Финландия и Швеция като приемане на законопроекти, Анкара продължи да блокира участието и да повдига възражения. Особено против Швеция. Напрежението се задълбочи изключително откакто датски крайнодесен политик изгори копие от Корана в Стокхолм покрай турското посолство през януари.

Сега нарастват спекулациите дали Финландия може да се причисли към НАТО преди Швеция. За съдружниците от НАТО основна цел е да получат утвърждението на Турция и Унгария за двете страни преди идната среща на върха на водачите на алианса, планувана за юли във Вилнюс.

В рамките на алианса обаче има вяра, че Анкара може да подпише след парламентарните и президентските избори в Турция, които се чакат през май. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР