Представители на страните членки на ЕС и евродепутатите постигнаха днес

...
Представители на страните членки на ЕС и евродепутатите постигнаха днес
Коментари Харесай

ЕС се споразумя за съвместно запълване на газохранилищата

Представители на страните членки на Европейски Съюз и евродепутатите реализираха през днешния ден съгласие по изключително законодателство за взаимното запълване на европейските газохранилища преди настъпването на зимата, с цел да се избегнат проблеми при възможното прекъсване на доставките на съветски газ, съобщи Ройтерс. Русия доставя към 40 на 100 от газа, който Европа използва, и към този момент спря доставките за България и Полша, които отхвърлиха да заплащат в рубли.

Сделката планува взаимно запълване на най-малко 85 на 100 от газохранилищата до ноември, както и до 90 на 100 през 2024 година и 2025 година В момента газохранилищата са цялостни на 41 %.

Всяка страна членка би трябвало да зареди в газохранилищата си задоволително газ, с цел да покрие 35 на 100 от годишната си консумация през идващите пет години. Системата има за цел да понижи тежестта върху страните, които разполагат с огромни газохранилища, откакто Унгария, Австрия и Нидерландия показаха опасения, че локалните компании ще бъдат принудени да купуват огромни количества газ на съвсем рекордни цени, до момента в който тези с дребни няма да имат този проблем.

Държави, които не разполагат с газохранилища, ще би трябвало да складират в прилежащи страни газ, който да покрие 15 на 100 от годишните им потребности. Малта, Ирландия и Кипър, които не са свързани с европейската газопреносна мрежа, са изключени от тези правила.

"На карта е заложено обезпечаването на газовите доставки за всички европейци през идната зима ", съобщи основният договарящ от страна на Европарламента и някогашен полски министър председател Йежи Бузек.

Страните членки и Европарламентът би трябвало официално да одобрят съглашението. Европарламентът ще го гласоподава идващия месец.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР