Представители на Съюза на учените в България организират научна конференция

...
Представители на Съюза на учените в България организират научна конференция
Коментари Харесай

Никакъв проблем. Учени организират конференция за мира с подкрепата на Митрофанова

Представители на Съюза на учените в България провеждат научна конференция за мир, която се открива с привет от дипломат на воюваща страна. Става дума за посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова , а събитието се организира близо година, откакто съветската войска стартира война против Украйна.

Темата на конференцията е „ Търсеният мир в актуалния свят “ . Тя се организира във вторник в читалище „ Искра 1924 “ във Варна. Като уредници са посочени секция „ История “ на Съюза на учените в България и клонът на организацията във Варна.

Информация за събитието беше публикувана в обществените мрежи и провокира даже апели за митинг. В нея се показва, че конференцията ще стартира с „ приветствено слово “ от посланика на Русия в България.

Самата тя няма да участва на събитието, а словото ѝ ще бъде прочетено, сподели пред Свободна Европа Нина Дюлгерова – почетен ръководител на секция „ История “ на Съюза на учените в България и модератор на конференцията.

„ Как си представяте да пристигна? […] Естествено, че тя няма по какъв начин да взе участие, тъй като е в София “, сподели Дюлгерова. „ Приветствие ще има, което ще се прочете. В писмен тип. Никакъв проблем. “
Защо Русия, а не Украйна?
Нина Дюлгерова, която е уредник на събитието, отхвърли до посолството на Русия да е изпращана покана за наличие. По думите ѝ до дипломатическата задача е изпратена „ информация, без никаква форма на канене “, а мотивът за това е, че по първичен план конференцията е трябвало да бъде отдадена на 145-ата годишнина от Освобождението на България.

На въпрос по какъв начин изяснява приветствието от посолството на воюваща страна към научна конференция, отдадена на мира, Дюлгерова отговори, че работи като „ научен човек с потвърден академизъм, а не с политически пристрастия “.

Попитана дали е изпратена информация за конференцията и до посолството на другата воюваща страна – Украйна, тя сподели, че „ няма по какъв начин украинско посолство да се кани, при изискване, че войната не е главният фактор “.

„ Ние повече в научен и исторически проект преглеждаме процесите “, сподели още Дюлгерова. „ Украинското посолство въобще не ни е било в дневния ред. Искате да ги поканя, с цел да ми изясняват по какъв начин украинците са освободили България от Османската империя? “
Кой защо ще приказва?
Според програмата на събитието, оповестена в обществените мрежи, измежду тематиките на отчетите на събитието са „ Организация на обединените нации – поръчител на интернационалното право “ на доцент Масис Хаджолян, „ Войната и политическата незначителност “ на доцент Иво Стамболийски, „ Войната и мирът – актуалната борба за историята “ на организаторката проф. Нина Дюлгерова.

Дюлгерова е учител във Варненския свободен университет. От началото на войната в Украйна има медийни участия, в които е казвала, че Русия ще завоюва „ военната интервенция ”.

В програмата, чиято достоверност Дюлгерова удостовери, участва и тематика „ СМЕРШ във войната с нацизма за мир “ , показана от Валентин Събков. СМЕРШ е руска работа за сигурност и контраразузнаване, а името ѝ е редуциране от „ Смърт на шпионите ”. Тя е основана през 1943 година по концепция на Сталин и се занимава с следствия и изтезания на руски бойци, упрекнати в изменничество, и с пречистване на териториите, завзети от Червената войска от нейни съперници.

Друга тематика, показана от Симеон Кулиш - член на придвижване „ Русофили “, е „ България като поръчител на мира на Балканите в интервала 1957 - 1989 “ – интервал, в който в страната има тоталитарно ръководство. В програмата участва и отчет на тематика „ Прибалтика – невъзможният мир “. Става дума за региона на прилежащите на Русия страни Литва, Латвия и Естония, които са членки на НАТО и Европейски Съюз.

Според Дюлгерова задачата на конференцията е „ да се търсят благоприятни условия да се откри мира посредством договаряния, контракти и до каква степен и по какъв начин историята може да помогне тук. “

Прочитът на програмата на конференцията измежду хора в обществените мрежи обаче е различен. Гражданското съдружие БОЕЦ дефинира събитието като „ хибридна низост “ и прикани за митинг.

„ Докога ще се държим като съветски спътник, а ще мрънкаме, че не ни одобряват в Шенген “, написа във Facebook Стела Николова , някогашен народен представител от „ Демократична България “ от Варна.
Руската инвазия до момента
Конференцията във Варна се организира близо година, откакто съветската войска стартира непредизвикана военна инвазия в Украйна. Руските сили окупираха украински територии. Украинските управляващи и интернационалните организации оповестяват за изтезания, изнасилвания, мъчения и отвличания на цивилни в окупираните обитаеми места. Руската войска продължава да прави въздушни удари против жилищни здания и сериозна цивилна инфраструктура в Украйна.

Москва неведнъж е казвала, че би се съгласила на помирение, единствено в случай че Украйна се откаже от свои територии. Киев споделя, че мирът е вероятен единствено след евакуиране на съветската войска от цялата територия на Украйна.

В началото на войната Русия разгласи България за „ неприятелска страна “. София и Москва навлязоха в дипломатическа рецесия, в чийто център постоянно се оказваше името на съветската посланичка Елеонора Митрофанова.

На българския народен празник 3 март Митрофанова съпостави войната в Украйна с Руско-турската освободителна война. По-късно посредством обява на страницата на посолството, а през юни, когато след доказателства на службите за интервенция във вътрешните работи, тя заплаши да приключи дипломатическата си задача в София. Въпросът дали Митрофанова да участва на първото съвещание на 48-ото Народно заседание провокира разногласия, само че най-после.

Митрофанова обаче взе участие в редица събития през последните месеци, в това число конференция в София, на която български и съветски политици „ Народна дипломация за мир “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР